Przepis na Wódka Sour – prosty drink, idealny na każdą okazję. Alternatywa dla miłośników naszego narodowego alkoholu – wódki. Ale w formie pysznego koktajlu z limonką.
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ów trunku możemy bez najmniejszego problemu zdobyć w każdym supermarkecie. Wódka Sour to drink z sokiem z limonki, chociaż równie dobrze możesz wykorzystać cytrynę (jeśli akurat nie masz limonek pod ręką). Ja jednak w swoich przepisach (np. Truskawkowa Caipiroska, czy Cuba Libre) zazwyczaj wybieram właśnie limonkę, mimo tego, że jest nieco droższa niż jej kuzynka – cytryna.
Wódka Sour – prosty drink z 5 składników
Do przyrządzenia tego łatwego drinka z wódką będziemy potrzebować tylko 5 składników: wódka, limonka, cukier, woda gazowana i trochę lodu. W niektórych przepisach na wódkę sour, które możemy spotkać w internecie dodaje się również białko jajek, które z kolei nadaje mu apetyczną piankę. Ja jednak nie jestem zwolennikiem dodawania surowego białka do drinków. A jeśli zależy nam, aby nasza wódka sour miała pianę, polecam użycie suszonych białek w proszku – tzw. Albumina. Bardzo łatwo można ją nabyć np. w sklepach internetowych z odżywkami dla sportowców.
Jak już wspomniałem powyżej, kwaśna wódka to świetny pomysł praktycznie na każdą okazję. Ja zazwyczaj serwuję ten prosty koktajl jako aperitif, lub po prostu podczas niezapowiedzianych wizyt 🙂 Smak Wódki Sour podobny jest do innych drinków z rodziny „kwaśnych”, jak na przykład do południowoamerykańskiego Pisco Sour. Jedyną różnicą jest aromat obu trunków, z tego względu, że Pisco produkuje się z winogron, a wódkę ze zbóż, lub z ziemniaków.
Składniki:
– 2.5 uncji (75 ml) polskiej wódki
– 1 uncja (30 ml) soku z limonki
– 1 uncja (30 ml) syropu cukrowego
– woda gazowana do wypełnienia
– kilka kostek lodu
– porzeczka, mięta, lub plasterek limonki do dekoracji
– * suszone białka w proszku(opcjonalnie)
Przygotowanie drinka:
- Wrzuć kilka kostek lodu do szejkera barmańskiego, a następnie dodaj wódkę, limonkę, syrop cukrowy i opcjonalnie 1/4 łyżeczki albuminy (białka jajek w proszku).
- Wstrząśnij przez około 20-30 sekund.
- Przelej koktajl do szklanki wraz z lodem, dopełnij wodą gazowaną i zamieszaj łyżką barmańską.
- Udekoruj plasterkiem limonki, miętą, lub gałązką czerwonej porzeczki gotowe 🙂
Inne przepisy, które też mogą Cię zainteresować: