Lubisz drinki z whisky? Jeśli tak, to zapoznaj się z poniższym przepisem na słodki koktajl ze scotch’em Ballentine’s o ciekawej nazwie Wapplesky.
Drink Wapplesky to bogate połączenie szkockiej whisky, soku jabłkowego i płynnego miodu, wraz z kilkoma kroplami angostury. Brzmi ciekawie, prawda? A smakuje jeszcze lepiej! Szczególnie polecam wielbicielom słodkich koktajli.
Podczas przygotowania trunku, upewnij się, że masz pod ręką szkocki destylat. Ja osobiście korzystam z Ballentine’s, ale nie ma tutaj żadnej reguły (poza tym, że powienien to być słynny scotch). Ważne jest także, aby miód, który użyjesz miał płynną konsystencję. W ten sposób łatwo wymiesza się zarówno z whiskey, jak i z pozostałymi składnikami.
Składniki:
- 1.5 uncji (45 ml) whiskey Ballentine’s
- 4 uncje (120 ml) soku jabłkowego
- 0,5 uncji (15 ml) płynnego miodu
- 4-6 kropli angostury
- kostki lodu
Przygotowanie:
- Wlej whisky, sok jabłkowy i miód do shakera barmańskiego wraz z kostkami lodu i potrząśnij przez około 15 sekund.
- Następnie przelej otrzymany drink do małej szklanki z lodem i gotowe! 🙂
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować: