Jeśli jeszcze nigdy nie próbował@ś truskawkowej colady, teraz masz na to okazję! A dzięki naszej recepturze, przygotujesz ją w góra 5 minut, zaskakując jednocześnie wszystkich domowników.
Truskawkowa colada wyróżnia się oryginalnym smakiem, w którym dominuje słodka mieszanka owocowa z nutą kokosa. Przepis na trunek jest prosty i nie wymaga najmniejszego wysiłku, ponieważ do przygotowania tego słodkiego drinka z rumem, tak naprawdę będziemy potrzebować blendera, do którego po kolei „wrzucimy” wszystkie składniki.
Truskawkowa colada – drink z malibu
Zarówno truskawki, jak i ananasy są łatwo dostępne w sklepach przez cały rok. Ja zazwyczaj używam ananasów z puszki, a truskawki w okresie letnim „podkradam” mamie z ogordu (zimą kupuję w supermarkecie). Wiadomo – sezonowe, własne owoce są o niebo lepsze niż kupne z supermarketów.
Na koniec dodam, że wielu pasjonatów koktajli twierdzi, iż truskawkowa colada jest znacznie bogatsza w smaku niż jej „starsza siostra” – pinia colada. Ja jestem dokładnie tego samego zdania. Dlatego też sądzę, że nie ma wymówek, aby nie przyrządzać jej w domu 🙂 Spróbuj, a przekonasz się, że warto. Oto przepis!
Składniki na 2 drinki:
- 3 uncje (90 ml) rumu kokosowego (najlepiej Malibu)
- 4 uncje (120 ml) mleka kokosowego
- 4 krążki słodkiego ananasa konserwowego
- 2 garście świeżych truskawek (około 10 okazałych owoców)
- 3/4 szklanki kruszonego lodu
- truskawka, albo krążek ananasa do dekoracji
Przygotowanie:
- Dodaj wszystkie składniki do blendera (z wyjątkiem owoców dekoracyjnych) i miksuj przez 30 sekund.
- Otrzymany drink wlej do przygotowanych szklanek
- Udekoruj połówką plasterka ananasa, bądź truskawką. Gotowe 🙂
Inne przepisy i artykuły: