Meksykańska Tequila Sunrise to łatwy w przygotowaniu drink, który łączy w sobie tylko 3 składniki: tequilę, sok pomarańczowy (najlepiej świeżo wyciśnięty), oraz grenadynę. Jest to koktajl na każdą okazję, który przygotujesz w maksymalnie 3 minuty!
Tequila Sunrise to wizualnie pociągający drink, który swoją nazwę zawdzięcza pięknym, warstwowym kolorom przypominającym wschodzące słońce. Jego smak jest równie interesujący, co jego ciepły wygląd. Już przy pierwszym łyku doświadczamy bowiem słodki i cytrusowy smak soku pomarańczowego z wyczuwalną nutą tequili. A w miarę picia odkrywamy dodatkowy smak grenadyny, która z kolei nadaje koktajlowi charakterystyczną słodycz.
Tequila Sunrise – drink dla każdego
Spis Treści
ToggleTequila Sunrise (czyt. tekila sanrajs), to zaraz po Tequila Margarita drugi najbardziej znany drink na bazie meksykańskiej tequili na świecie. Pięknie wyglądający, łatwy do przygotowania i pyszny! To 3 główne powody, dla których Tequila Sunrise to jeden z najpopularniejszych koktajli na kuli ziemskiej, serwowany w większości renomowanych barach i pubach. Gorąco polecam!
Jak na pewno zauważyłeś na zdjęciu, koktajl wyróżnia się dwoma warstwami: czerwoną na dnie szklanki (syrop z grenadyny), oraz pomarańczową (tequila i sok), które razem przypominają wschód słońca. To właśnie dzięki tym kolorom, ów koktajl zyskał swoją oryginalną nazwę: «wschód słońca tequili».
Tequila Sunrise – przepis
Aby przygotować oryginalny meksykański drink z tequilą, nie wolno nam mieszać ze sobą dwóch warstw (pomarańczowej i czerwonej). Jest to jeden z kluczowych elementów w przepisie na Tequila Sunrise, o którym zawsze musimy pamiętać. Dlatego też należy ostrożnie (najlepiej przy pomocy łyżeczki barmańskiej) łączyć ze sobą wszystkie składniki w wysokiej szklance. W przeciwnym razie grenadyna zmiesza się z sokiem pomarańczowym i wyjdzie nam koktajl w kolorze różowym 🙂 A tego nie chcemy przecież nie chcemy 😉
Składniki:
- 2 uncje (60 ml) tequili
- 4 uncje (120 ml) soku pomarańczowego
- (najlepiej świeżo wyciśnięty)
- 0.5 uncji (15 ml) grenadyny
- kostki lodu
- plasterek pomarańczy, lub wiśni konserwowej do dekoracji
Przygotowanie:
- Wlej tequilę i sok pomarańczowy do wysokiej szklanki wypełnionej kostkami lodu i zamieszaj.
- Powoli dodawaj grenadynę po wewnętrznej krawędzi szklanki. Następnie poczekaj aż syrop osiądzie na dnie szklanki.
- Udekoruj plasterkiem pomarańczy, lub wisienką.
- Możesz także dodać słomkę i/lub dekoracyjny parasol 🙂 Na zdrowie!
Jak powstaje Tequila?
Tequilę otrzymuje się w procesie fermentacji, a następnie destylacji soku z agawy. Cały proces jest ściśle regulowany przez meksykański rząd, a prawdziwa tequila może być produkowana tylko w określonych regionach Meksyku; przede wszystkim w stanie Jalisco.
Warto zaznaczyć, że istnieje około 295 różnych rodzajów agaw, chociaż oryginalną meksykańską tequilę produkuje się tylko z jej niebieskiej odmiany rośliny. Tequila charakteryzuje się różnymi stopniami czystości, które mierzy się procentową zawartością cukru pochodzącego właśnie z agawy. Aby destylat można w ogóle nazywać „tequilą”, zawartość cukru z niebieskiej agawy musi wynosić co najmniej 51% i więcej.
Etapy produkcji rośliny są dość skomplikowane i wymagają sporo cierpliwości. Myślę, że jest to bardzo ciekawy proces, dlatego też postanowiłem przedstawić go poniżej w kilku punktach:
-
Uprawa i zbiór agawy: Agawy niebieskie, z których produkuje się tequilę, są uprawiane nawet przez 8-10 lat, zanim osiągną dojrzałość i będzie można je ściąć. Kiedy już dojrzeją i są gotowe do zbioru, zrywa się z nich liście, pozostawiając tylko serce rośliny, które nazywa się: „piña” (ananas) (Nie mylić z Pina Coladą).
-
Gotowanie: „Piñas” są następnie pieczone w piecach lub autoklawach, po to aby przekształcić skrobię agawy w cukier. Jest to bardzo ważny proces, od którego zależy późniejsza fermentacja.
-
Ekstrakcja soku: Po ugotowaniu, „serca roślin” są zgniatane, aby wydobyć słodki sok agawy, nazywany „aguamiel” (po polsku: miód wodny).
-
Fermentacja: Następnie „aguamiel” jest poddawany fermentacji: procesowi, w którym drożdże przekształcają cukry w alkohol. Proces ten zazwyczaj trwa od kilku dni do tygodnia.
-
Destylacja: Następnie, płyn z fermentacji, nazywany „tepache”, jest destylowany, aby usunąć wszelkie niepożądane substancje i zwiększyć zawartość alkoholu. Destylacja w takim przypadku zazwyczaj odbywa się dwukrotnie.
-
Dojrzewanie: Niektóre rodzaje tequili (te prestiżowe) są następnie leżakowane w dębowych beczkach przez różne okresy czasu. Taki proces nadaje alkoholowi dodatkowe nuty smakowe i różne wariacje barw.
-
Butelkowanie: Na końcu, tequila jest filtrowana i butelkowana.
Inne przepisy: