Wiem, że syrop cukrowy nie jest może najzdrowszą opcją, szczególnie w czasach, w których często bezwiednie spożywamy całą masę produktów zawierających cukier. Myślę jednak, że wszystko jest dla ludzi, pod warunkiem, że nie przesadzamy z dawką. Powyższa rada tyczy się także (a może przede wszystkim) alkoholu 🙂
Jak zrobić syrop cukrowy?
Zastanawiasz się, jak zrobić syrop cukrowy ? Bardzo łatwo. zacznijmy od składników:
1.5 szklanki białego cukru
1.5 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
W małym rondlu podgrzej wodę na średnim ogniu.
Gdy woda będzie już ciepła, dodaj biały cukier.
Mieszaj, aż cukier się rozpuści.
Zmniejsz ogień do niskiego i pozwól aby roztwór pogotował się przez kilka minut, ale uważaj, żeby się nie skrystalizował.
Zdejmij rondelek z ognia i pozostaw nasz syrop cukrowy do ostygnięcia. Następnie przecedź go przez sitko, lub przez filtr do kawy, jeśli jest to konieczne, aby usunąć jakiekolwiek grudki.
Przelej płyn do czystej butelki lub słoika. Zamknięty pojemnik przechowuj najlepiej w lodówce. Syrop powinien być dobry przez kilka tygodni.
Zanim przygotujesz syrop…
Syrop cukrowy to zazwyczaj kombinacja cukru i wody w proporcji 1:1, choć można eksperymentować z różnymi wariantami. Ale uwaga! Technika, proporcje i czas gotowania ma ogromne znaczenie. Gotuj wodę i cukier na małym ogniu, mieszając, aż do rozpuszczenia cukru. Pamiętaj tylko aby nie gotować zbyt długo, bo zamiast syropu otrzymasz karmel 😉
Śmiało możesz pofantazjować i zamiast zwykłego cukru użyć na przykład tego brązowego, lub trzcinowego. A później nie zapomnij podzielić się z Nami rezultatem Twoich eksperymentów.
A może tak syrop smakowy? Dodaj do niego dodatkowo 2-3 laski wanilii, cynamonu, a nawet kwiat lawendy i stwórz własną kompozycję.
Do jakich drinków wykorzystać syrop cukrowy?
Syrop cukrowy jest wszechstronnym składnikiem, dzięki któremu przygotujemy wiele przeróżnych koktajli. Oto niektóre z nich:
Klasyk kubański z białym rumem, miętą, limonką i syropem, który pomaga zrównoważyć kwasowość limonki i punch orzeźwiającej mięty.
To jeden z klasycznych koktajli, w którego skład wchodzi burbon, cukier i kilka kropel angostury bitter. Syrop cukrowy dodaje tutaj niezbędnej słodyczy, która równoważy stanowczy smak alkoholu.
3. Daiquiri
To kolejny drink z rumem o słodko-kwaskowym smaku. Syrop w tym przypadku doskonale współgra z sokiem z limonki, tworząc orzeźwiającą i złożoną kombinację.
W tym koktajlu z wódką, likierem pomarańczowym i sokiem z żurawiny, syrop cukrowy pomaga złagodzić kwasowość i gorycz, dodając niezastąpione słodkie nuty.
Jest to jedna z najprostszych i najbardziej klasycznych kombinacji – whiskey, sok z cytryny i odrobina cukru.
Ten elegancki trunek łączy w sobie gin, sok z cytryny, szmpana i syrop cukrowy – tak niezbędny, aby zbalansować kwasowość, dostarczając nieco słodyczy.
Chociaż tradycyjnie robiona z cukrem trzcinowym i limonką, Caipirinhę można łatwo modyfikować, dodając cukier w płynie dla bardziej jednolitej konsystencji.
Warto zauważyć, że syrop cukrowy nie wykorzystywuje się tylko w koktajlach alkoholowych. Można go również dodawać do moktaili (bezalkoholowych koktajli), herbat, lemoniad, czy różnego rodzaju orzeźwiających napojów owocowych. Ponadto nasza mieszanka cukrowa doskonale sprawdzi się do słodzenia zwykłej kawy czy espresso. Granicą tutaj jest tylko Twoja wyobraźnia!