Sangria – prosty przepis na drink rodem z Hiszpanii, na bazie czerwonego wina. Pyszny aperitif o przyjemnym słodkim smaku, zapachu cytrusów i delikatnych nutach cynamonu. Ten oszałamiający, owocowy drink, przygotowany z hiszpańskim winem, to symfonia smaku, która doskonale odzwierciedla radosną, sielską atmosferę iberyjskich klimatów.
Podstawą przepisu na sangrię jest czerwone wino, do którego dodaje się świeże owoce, takie jak cytrusy, jabłka czy brzoskwinie, a całość aromatyzuje się cynamonem i brandy. Tak przygotowana sangria to prawdziwa uczta dla zmysłów – słodka, owocowa, z wyraźnymi nutami alkoholowymi, i niezwykle orzeźwiająca.
Sangria – słodkie smaki z Hiszpanii
Radość z delektowania się sangrią tkwi nie tylko w jej smaku i aromacie, ale także w możliwości eksperymentowania metodą „prób i błędów„. No bo tak naprawdę to nie ma jedynego słusznego przepisu na nasz trunek, toteż można sobie go dowolnie modyfikować! Wybierz składniki dostosowując smak i aromat do własnych preferencji. Wolisz, aby twoja sangria charakteryzowała się bardziej słodkim smakiem? Nie ma problemu! Po prostu dodaj to niej więcej owoców, lub trochę cukru. Jeśli z kolei wolisz bardziej wytrawne warianty, wybierz dobre wino hiszpańskie, dolej więcej brandy, a mniej słodkich likierów. Pamiętaj, że możesz też przygotować Białą Sangrię z Prosecco – idalny drink jako letni aperitif. Wybór tak naprawdę należy do Ciebie.
Składniki:
- 1 butelka czerwonego wina średnio wytrawnego
- 1 pomarańcza
- 0.5 cytryny
- 0.5 jabłka
- 1 łyżka cukru
- 1 kieliszek brandy
- 1 laska cynamonu
- woda gazowana lub sprite do uzupełnienia
Przygotowanie:
- W dużym dzbanku połącz wino i brandy.
- Dodaj cukier i wymieszaj, aż się rozpuści.
- Cytrusy myjemy, kroimy na kawałki (nie obieramy ze skórki) i dodajemy do dzbanka.
- Jabłko obieramy, kroimy na kawałki i również dodajemy do dzbanka.
- Do naszej mieszanki wrzucamy laskę cynamonu.
- Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, aby smaki dobrze się „przegryzły„.
- Przed podaniem dopełniamy wodą gazowaną, lub sprite i delikatnie mieszamy. Smacznego!
Kiedy pijać Sangrię?
Sangria to idealny napitek na ciepłe, letnie dni i wieczory, szczególnie podczas spotkań okolicznościowych ze znajomymi i w rodzinie. Jest to prosty aperitif, co oznacza, że tradycyjnie spożywa się go przed posiłkiem; aby pobudzić apetyt.
Jednak sangria jest na tyle uniwersalna, że może być również doskonałym dodatkiem do letnich grillów, pikników, a nawet jako drink orzeźwiający. Ze względu na obecność owoców i stosunkowo niską zawartość alkoholu, jest mniej intensywna niż niektóre inne koktajle, takie jak na przykład Mojito, czy Old Fashioned. A to z kolei sprawia, że można się nią cieszyć w zasadzie o każdej porze dnia i nocy.
Inne przepisy: