Białko jajka, esencja pomarańczowa, sok z cytryny i limonki, półtora uncji śmietanki i oczywiście najważniejszy składnik – gin. W taki oto magiczny sposób rodzi się jedyny w swoim rodzaju Ramos Gin Fizz . Drink powstaje w harmonii zróżnicowanych smaków i aromatów cierpkiego jałowca i kwiatów pomarańczy, gwarantując z każdym łykiem niezapomniane doznania.
Cierpliwość i precyzja – te dwie cechy potrzebujemy, aby stworzyć idealny Ramos Gin Fizz . Dlaczego? Dlatego, że to nie jest typowy drink , który można przygotować w pośpiechu; szczególnie jeśli mówimy o ubijaniu białka. Do idealnego rezultatu, kluczowym jest ubicie idealnej piany! Nie mniej ważny jest gin, który wybierzemy do naszego przepisu. Musi być doskonały, dojrzały, dobrze zbalansowany, z wyraźnym posmakiem jałowca. Powininen wyróżnia się na tle innych składników, ale nie powinien ich dominować, ani zagłuszać!
Przepis na dzisiejszy drink z ginem nie należy do tych najłatwiejszych, a prawdziwym wyzwaniem jest ubicie białka. Jest to etap, który wymaga precyzji i cierpliwości. Chociaż z drugiej strony można ułatwić sobie życie i użyć tzw. albuminę – czyli sproszkowane białka jajek dostępne w wielu sklepach internetowych. Przyznam się, że osobiście czesto decyduję się właśnie na albuminę, która jest bezwonna i nie dodaje niepożądanego zapachu jajek.
Ramos Gin Fizz – Przepis
Składniki:
2 uncje (60 ml) ginu
0.7 uncji (20 ml) soku z cytryny
0.7 uncji (20 ml) soku z limonki
0.8 uncji (25 ml) syropu cukrowego
3-4 krople wody kwiatu pomarańczy
skórka pomarańczy
1 świeże białko jajka (lub albumina)
1.5 uncji (45 ml) świeżej śmietanki
woda gazowana do dopełnienia
drobne kostki lodu
kawałek pomarańczy lub mięty do dekoracji
Przygotowanie:
W shakerze koktajlowym łączymy gin, sok z cytryny, sok z limonki, syrop cukrowy, białko jajka (lub albuminę) i śmietankę.
Jeśli użyłeś jajka, potrząśnij intensywnie szejker bez lodu, przez około minutę. jest to bardzo ważny etap, który pomaga połączyć białko jajka z resztą składników.
Teraz wrzuć kilka kostek lodu do shakera i potrząśnij ponownie przez kolejne 30 sekund.
Przelej koktajl (3/4 wysokości) do wysokiej i zmrożonej szklanki typu Collins .
Powoli uzupełnij szklankę wodą gazowaną.
Na koniec wyciśnij na górę koktajlu ekstrakt ze skórki pomarańczy. Udekoruj Ramos Gin Fizz wedle własnego uznania. Gotowe!
Jak już pewnie sam zauważyłeś, Drink Ramos Gin Fizz wymaga precyzji i cierpliwości! Myślę jednak, że efekt końcowy jest tego wart, ponieważ trunek prezenuje się naprawdę okazale! A jak smakuje? Przyrządź go w domu i przekonaj się sam@ 🙂
Inne przepisy: