Ogórkowe Mojito

Strona główna » Blog » Ogórkowe Mojito


Myślę, że sezon letni, który zawita niedługo do Polski na dobre, to idealny moment, aby przedstawić Wam przepis na Ogórkowe Mojito. Ten nowy drink na naszym blogu koktajlowym to świetna opcja na czekające nas upały, a w dodatku wyróżnia się niesamowitym smakiem i bardzo atrakcyjną prezentacją.

Przygotowanie Mojito o smaku ogórka jest bardzo podobne do przepisu na klasyczne kubańskie Mojito. Z tą różnicą, że w przypadku naszego dzisiejszego bohatera dodajemy również plasterki z ogórka, a zamiast wody gazowanej – piwo imbirowe.

Wybuchowa Mieszanka

ogórkowe mojito

Dzisiejszy koktajl to istny raj dla podniebienia! Jego wyraźny smak i aromat to świetna alternatywa na słoneczne letnie wieczory. Ogórkowe Mojito to wybuchowa mieszanka białego rumu z miętą, sokiem z ogórka i limonki, oraz dodatku cukru i piwa imbirowego! Jak dla mnie, jest to jeden z lepszych koktajli jakie kiedykolwiek piłem. A na dodatek prosty w przygotowaniu!

Dlatego też, następnym razem jak najdzie Cię ochota poeksperymentować w domu z drinkami, zachęcam serdecznie po przygotowania waśnie ogórkowego Mojito. W moim przepisie użyłem rumu o nazwie Havana 3. Jednak równie dobrze możesz dodać Bacardi, lub każdy inny biały rum. Twój wybór powinien zależeć od Twoich preferencji. 🙂 Najważniejsze aby alkohol, który wybierasz nie był ciemny.

Jeśli chodzi o piwo imbirowe, to w zasadzie nie mam tutaj ulubionej marki. Chociaż przyznam się, że niezależnie czy jest to tonik, ginger ale, piwo imbirowe, czy jakikolwiek inny napój, który używam do moich koktajli, zawsze wybieram wersję w butelce. 🙂

Składniki:

– 2 uncje (60ml) białego rumu
– 8-10 listków mięty
– 1/2 limonki pociętej na kawałki
– 3 łyżeczki cukru
– 4 krążki ogórka
– piwo imbirowe
– kruszony lód
– kawałek ogórka, lub mięta do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Pokrój limonkę na ćwiartki i dodaj ją z cukrem do szklanki. Mudlerem barmańskim delikatnie wyciśnij sok i wymieszaj oby dwa składniki.
  2. Dodaj plasterki ogórka, a później miętę i dalej uciskaj mudlerem.
  3. Wlej rum, wypełnij szklankę do 3/4 jej objętości kruszonym lodem i wymieszaj łyżką barmańską.
  4. Na koniec wypełnij szklankę piwem imbirowym, zamieszaj jeszcze raz i udekoruj plasterkiem ogórka, lub ewentualnie gałązką mięty.


Inne przepisy i artykuły, które też mogą Cię zainteresować:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Ogórkowe Mojito
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *