New York Sour to kolejny interesujący drink z rodziny sour, który nie tylko gwarantuje unikalne doznania smakowe, ale też wyróżnia się apetycznym wyglądem.
Destylatem dominującym w tym kosmopolitycznym koktajlu jest whisky lub bourbon. Nie ma tutaj jasno powiedziane, który alkohol jest, że tak powiem … bardziej odpowiedni do przygotowania New York Sour, zatem możemy sobie wybrać ten ulubiony. Pozostałe składniki wchodzące w skład drinka to sok z limonki (ewentualnie cytryny), odrobina płynnego cukru i czerwonego wina, oraz opcjonalnie białko jajka. Osobiście, polecam dodawać białko przede wszystkim ze względów estetycznych. Drink z pianką wygląda o niebo lepiej i apetyczniej, niż bez – przekonaj się sam@ na zdjęciu poniżej.
New Your Sour z czerwonym winem
W Internecie istnieje wiele odmian przepisów na ten nowojorski trunek. Zazwyczaj różnią się one doborem czerwonego wina. Otóż, jedni wybierają Malbec, czy Shiraz; jeszcze inni Cabernet Sauvignon. Myślę, że każdy rodzaj wina świetnie się tutaj spisze, pod warunkiem, że nie będzie ono słodkie (najlepiej wytrawne).
Przyznam się bez bicia, że jestem wielkim fanem chilijskich czerwonych win, szczególnie Carmenere i takowe też zawsze mam pod ręką, gdy przychodzi ochota na New York Sour. Ale jak już wspomniałem, Ty możesz użyć dowolne wino wytrawne, lub ewentualnie półwytrawne, które akurat masz pod ręka.
Składniki:
- 2 uncje (60 ml) whiskey lub bourbonu
- 1 uncja (30 ml) soku z limonki
- 0,75 uncji (20 ml) syropu cukrowego
- 0,5 uncji (15 ml) czerwonego wina
- 1 białko jajka
- wiśnia konserwowa, lub skórka pomarańczowa do dekoracji
- parę kostek lodu
Przygotowanie:
- Wrzuć 3-4 kostki lodu do shakera barmańskiego.
- Wlej do niego wszystkie składniki oprócz wina i mocno potrząśnij przez około 20 sekund.
- Teraz dodaj 3 kostki lodu do szklanki od whisky, a później wlej do niej koktajl (przy użyciu sitka).
- Następnie ostrożnie i powoli wlewaj czerwone wino, posiłkując się odwróconą do góry brzuchem łyżeczką. Wino powinno osiąść się na powierzchni szklanki, tworząc miłą dla oka warstwę. 🙂
Przeczytaj także: