Dzisiaj przygotujemy jeden z najbardziej popularnych drinków na świecie, który zna chyba każdy barman na kuli ziemskiej – Negroni. Jest to koktajl wysokoprocentowy dla miłośników trunków o krzepkim smaku i bogatym aromacie.
Ponad 100 letnia historia Negroni!
Jako że o Negronim po raz pierwszy usłyszano już w 1919 roku, drink ten niedawno obchodził swoje stulecie istnienia. A jak powstał? Legenda głosi, że pewnego dnia, pewnemu włoskiemu hrabiemu znudziło się spożywanie ciągle tego samego mocnego drinku alkoholowego (campari + czerwony wermut) i nakazał swojemu barmanowi, aby ten przygotował mu jakiś specjalny koktajl. Ów barman wyszedł z inicjatywą dodania do istniejącego już przepisu uncję ginu i tak powstał koktajl, który z czasem odziedziczył nazwę po słynnym arystokracie włoskim: Negroni.
Wiecie, że istnieje na świecie tzw. Tydzień Negroni, w którym to świętuje się jego powstanie?! Tak, to prawda! Ten koktajl rodem z półwyspu Apenińskiego od 2013 roku obchodzi swój dzień, w którym to różne bary z całego świata łączą się zbierając fundusze, które to z kolei trafiają do różnych organizacji charytatywnych. Świetna inicjatywa!
Zapoznaj się z naszym przepisem i przekonaj się jak łatwo i szybko można przyrządzić ten floriański koktajl z 3 różnych alkoholi i bez użycia szejkera barmańskiego. Do działa! 🙂
Składniki:
– 1 uncja (30 ml) Gin – 1 un (30 ml) campari – 1 un (30 ml) wermuth rosso – 3 kostki lodu – pół plasterka pomarańczy