Na dzisiaj przygotowałem coś specjalnego: sprawdzona i pyszna nalewka z aronii z liśćmi wiśni. Jest to przepis od mojej babci, która (jak sięgam pamięcią) co roku latem robiła wszelkiego rodzaju zapasy dżemów, kompotów, a także nalewek. Mam nadzieję, że się spodoba. Aby zrobić domowej roboty aroniówkę, będziemy potrzebować około 2-3 dni, nie licząc tzw. okresu leżakowania (6 miesięcy).
Tradycyjna nalewka z aronii na spirytusie i z dodatkiem wódki jest naprawdę łatwa do przygotowania, a do tego bardzo aromatyczna i smakowita. Jest także wielbiona za całe mnóstwo cennych dla zdrowia właściwości i witamin. Wiele źródeł podaje, że sfermentowany nektar z aronii wspomaga trawienie; wyróżnia się działaniem antybakteryjnym i antygrzybicznym, a poza tym jest znakomity do walki z chorobami cywilizacyjnymi XXI wieku.
Nalewka z Aronii – przepis babci
Spis Treści
ToggleOwoce aronii nie tylko można wykorzystać do przyrządzenia wysokoprocentowych drinków, ale także do pysznych przetworów, tj. dżemy, czy soki, ponieważ nie tracą one swoich właściwości odżywczych podczas gotowania w wysokiej temperaturze. Aroniówka (mimo tego że zawiera alkohol), polecana jest przy wielu schorzeniach, np. trawiennych. Tradycyjna nalewka z aronii mrożonej od mojej babci na spirytusie i wódce to trunek, który można zrobić na wiele sposobów i modyfikować wedle własnych preferencji. Ja na przykład przyrządzę ją z mrożonymi owocami, oraz ze świeżym sokiem z jednej cytryn i z liśćmi wiśni.
Kilka słów o samej aronii
Drzewo aronii to odporna na warunki atmosferyczne roślina, której nie straszne są nawet wczesnowiosenne przymrozki. Okres zbiorów przypada tutaj na druga połowę lata. Pierwsze krzewy dojrzewają już na początku sierpnia, kiedy to owoce przybierają wyrazisty ciemno-granatową barwę. Zaletą drzewek aronii jest to, że nawet te najmniejsze krzewy potrafią dać naprawdę bujne zbiory. W dodatku, owoc można bez problemu zamrozić, bez obawy że straci swoje właściwości odżywcze. A teraz przejdźmy już do przepisu.
Nalewka z Aronii – Przepis
Składniki:
- 0.5 kg owoców aronii
- 0.5 litra spirytusu rektyfikowanego
- 0.25 litra wódki
- 1 litr wody
- 0.5 kg cukru
- 100 liści wiśni, lub aronii
- dużej wielkości cytryna
Przygotowanie – krok po kroku:
- Owoce aronii należy najpierw umyć, a następnie mrozić w zamrażarce przez około 24 godziny.
- Teraz wsyp owoce do dużego garnka wraz z umytymi liśćmi wiśni i dolej 250 ml wody.
- Wstaw na ogień i przykryj, a gdy się już zagotuje, zmniejsz gas do minimalnego i gotuj przez 10-15 minut.
- Następnie odstaw garnek do spiżarni, lub pozostaw w kuchni na całą noc (około 12 godzin).
- Po tym czasie odlej otrzymany sok do osobnego naczynia i wyciśnij do niego sok z cytryny.
- Z garnka usuń liście wiśni/aronii, a następnie dorzuć do niego pół kilograma cukru i wlej pozostałe 3 szklanki wody (750 ml).
- Ponownie włącz palnik i całość zagotuj. Teraz zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem do momentu, aż cały cukier się rozpuści (mieszając od czasu do czasu) (około 10 minut).
- Otrzymany syrop przelej przy pomocy sitka do przyrządzonego wcześniej soku z aronii z pierwszego gotowania.
- Na koniec dolej spirytus i wódkę. Naszą aroniówkę można już przelać do butelek i pozostawić na okres leżakowania w ciemnym i chłodnym miejscu na okres 6 miesięcy.
Uwaga: Tak przygotowana nalewka z aronii jest dość mątła. Przed rozlaniem do butelek, polecam przefiltrować ją przez gazę, lub tzw. ściereczki muślinowe. W ten sposób otrzymamy przejrzysty i mocno czerwony kolor naszego domowego wyrobu. 🙂
Inne przepisy: