Zanim przejdę do przepisu na Moscow Mule, muszę się Wam przyznać, że dzisiejszy drink to jeden z moich ulubionych. Właściwie, to za każdym razem jak wychodzę do baru na spotkanie ze znajomymi, dokładnie sprawdzam menu, celem kupna tego orzeźwiającego drinka. Nie zawsze niestety widnieje on na karcie 🙁 Muszę się wtedy obejść smakiem i zamówić jakąś alternatywę, typu Amaretto Sour na przykład.
Moscow Mule to zagadkowy trunek, który już od pierwszego łyku gwarantuje niezapomniane doznania smakowe. Wiem, że nie jest on jeszcze tak popularny w Polsce jak chociażby sławne Mojito, czy inne drinki, dlatego nie mogło go zabraknąć na moim blogu. Mam nadzieję, że mój spersonalizowany przepis się Wam spodoba i zostanie zaakceptowany :). Komentarze mile widziane…
Moscow Mule z syropem imbirowym
Spis Treści
ToggleMoscow Mule to nic innego jak połączenie wódki, piwa imbirowego i soku z cytryny. Koktajl podaje się w kultowym miedzianym kubku i dekoruje się limonką (ewentualnie miętą). Ważną role pełni także kruszony lód, który wypełnia kubek do połowy.
Ponieważ piwo imbirowe wcale nie jest tak łatwo kupić w pobliskich Żabkach, czy innych dyskontach, mam dla Ciebie ciekawa alternatywę: koncentrat imbirowy własnej roboty! Co Ty na to? Za parę chwil wyjaśnię jak przygotować taki napar. Szczegóły poniżej
Napar Imbirowy
Do garnka kolejno dodajemy:
- 300 ml wody
- 120 gram cukru białego
- 60 gram startego imbiru (lub bardzo drobno posiekanego) bez skóry
Przygotowanie syropu z imbiru:
- Dodaj wszystkie składniki do garnka i pozostaw na dużym ogniu, aż do wrzenia.
- Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Po 40 minutach, zdejmij syrop z ognia i przecedź przez sitko do butelki.
- Pozostaw w chłodnym miejscu na godzinę aż ostygnie. Otrzymany syrop przechowuj w lodówce (nadaje się do użytku przez 2 tygodnie).
Moscow Mule – Przepis
Moscow Mule to koktajl na bazie wódki, piwa imbirowego (ewentualnie ginger ale), soku z limonki i wcześniej przygotowanego syropu z imbiru. Drink ten jest na tyle oryginalny, że serwuje się go w miedzianych kubkach (zobacz zdjęcie) z kruszonym lodem, a zdobi się go listkami mięty i plastrem limonki.
Składniki:
– 2 uncje (60 ml) wódki
– 1.5 un (45 ml) skoncentrowany syrop z imbiru
– 2 un (60 ml) ginger ale lub ginger beer
– 1.5 un (45 ml) sok ze świeżo wyciśniętej limonki
– kruszony lód
– plaster limonki i kilka listek mięty do dekoracji
Przygotowanie:
- Do miedzianego kubka dodaj wódkę, sok z limonki, koncentrat z imbiru i wymieszaj.
- Wypełnij szklankę do 1/2 pojemności kruszonym lodem i zamieszaj łyżeczką barmańską.
- Dopełnij kubek piwem imbirowym lub ginger ale, a następnie udekoruj kawałkiem cytryny i gałązką mięty.
Historia Drinka
Historia Moscow Mule to fascynująca opowieść, której akcja rozpoczyna się w latach czterdziestych XX wieku. Są to czasy wielkich zmian i końca wojny na świecie, gdzie nowe wyzwania stoją otworem przed światem.
Według dostępnych źródeł, pierwsze wzmianki o drinku zaczynają się od trzech kluczowych postaci: właściciela baru, producenta wódki i sprzedawcy piwa imbirowego. Każdy z tych 3 panów miał do czynienia z produktami, których ludzie najzwyczajniej w świecie nie chcieli kupować. Dżentelmeni zjednoczeni z konieczności, postanowili stworzyć coś nowego, coś, co na zawsze zrewolucjonizuje świat koktajli. I tak oto metodą prób i blędów narodził się słynny Moscow Mule.
Jednak wpływ naszego drinka na historię świata jest znacznie obszerniejszy, ponieważ ów koktajl nie tylko pobudził sprzedaż wódki w Stanach Zjednoczonych, ale także zapoczątkował nową formę prezentacji: w szlachetnym miedzianym kubku.
Przez lata sława Moscow Mule szybko rozpowszechniła się przez morza i oceany, ewoluując i dostosowując się do nowych gustów i kultur. Dziś bez dwóch zdań jest on jednym z najpopularniejszych drinków na całym świecie, ponieważ zdobył specjalne miejsce w sercach wielu sympatyków koktajli.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować: