Jeśli tak samo jak ja, też jesteś fanem kubańskich mojito, to na pewno zainteresuje Cię poniższy przepis na mojito z piwem. Ten pyszny i jedyny w swoim rodzaju drink na bazie rumu, to istne niebo w gębie, które dzięki mieszance ulubionego destylatu pirata Jack´a Sparrow i piwa, potrafi nieźle uderzyć do głowy.
Piwne mohito to orzeźwiający koktajl ze świeżą miętą i limonką, którego wszystkie składniki łączą się perfekcyjnie w jedną całość. Jego przygotowanie jest bardzo podobne do klasycznej wersji, z tą różnicą, że w tym przypadku do wypełnienia drinka używa się piwa zamiast wody gazowanej.
Mojito z Piwem IPA
Jakiego browaru najlepiej dodać do koktajlu? To zależy od Twoich preferencji. Osobiście eksperymentowałem ostatnio z piwkiem IPA i Tobie też polecam spróbować – smakuje bosko. Do tego stopnia, że aż chce się go wypić jednym duszkiem 😉
Oczywiście, nic nie stoi na przeciwko, abyś użył „zwykłego” Żywca, Leszka, czy Tyskie. Tak naprawdę, to nasze mojito z piwem można spokojnie personalizować wedle własnych upodobań. Oczywiście pod jednym warunkiem: musi być na bazie rumu 🙂
Składniki:
- 1,5 uncji (45 ml) białego rumu
- pół limonki pokrojonej na małe kawałki
- 2-3 łyżeczki cukru
- 8 listków mięty (najlepiej z własnego ogródu 😉
- kruszony lód
- 1 piwo
- dodatkowa gałązka mięty do dekoracji
Przygotowanie:
- Pokrój limonki na ćwiartki i wrzuć je do szklanki.
- Następnie dodaj cukier i mudlerem barmańskim delikatnie rozgnieć go razem z limonką.
- Teraz dodaj listki mięty i jeszcze raz ostrożnie wymieszaj wszysto razem.
- Wlej rum i wymieszaj łyżką barmańską.
- Dodaj pół szklanki kruszonego lodu.
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki koktajlu jeszcze raz i uzupełnij piwem.
- Na koniec udekoruj gałązką mięty, i/lub kawałkiem limonki. 🙂
Inne przepisy i artykuły, które też mogą Cię zainteresować: