Nadszedł moment, aby zaprezentować Wam przepis na jeden z najbardziej popularnych drinków na świecie – Mojito. Czy istnieje na tym świecie osoba, która nie znałaby tego kubańskiego koktajlu? Nie sądzę. Jego orzeźwiający aromat mięty, w połączeniu z kwaskowym sokiem z limonki, daje niepowtarzalny smak; charakterystyczny tylko dla kubańskiego Mohito.
Mojito to kubański koktajl, który zyskał popularność na całym świecie dzięki swojemu orzeźwiającemu smakowi. Jeśli szukasz idealnego napoju na upalne letnie dni, myślę że spełni on twoje oczekiwania w 100%. W dzisiejszym wpisie na blogu przybliżę Ci trochę historii i sposobu przygotowania tego popularnego drinka z rumem.
Historia Mojito
Spis Treści
Toggle
Mojito (jak zapewne duża większość z was juz wie) zostało po raz pierwszy „wymyślone” na Kubie, w czasie gdy ta piękna wyspa była jeszcze hiszpańską kolonią. Wówczas, rum był napojem popularnym wśród żołnierzy, a kubański rum uchodził w tych czasach za jeden z najlepszych na świecie. Jak informują różne źródła, jeden z żołnierzy, który stacjonował na Kubie – Sir Francis Drake, był prekursorem importu mięty na wyspę. To właśnie ona z biegiem czasu stała się (oprócz rumu) niezbędnym składnikiem kubańskiego mojito, który początkowo był stosowany jako… uwaga!… lekarstwo na bóle żołądka!
Kubańskie Mojito
W moim przepisie użyję rumu Havana Club 3, jednak równie dobrze spisze się Bacardi. Najważniejsze w całym przygotowywaniu drinku jest to, abyśmy wybrali biały rum, limonki, a także biały cukier, no i oczywiście świeże listki mięty bez łodygi.
Istnieje wiele owocowych odmian Mojito (truskawka, mango, maracuja, a nawet Mohito a smaku arbuza 🙂 ) i wiele innych, bardziej egzotycznych wersji, które znajdziesz na naszym blogu. Jednak, w tym przepisie krok po kroku, pokażę wam jak zrobić oryginalne Mojito, abyście przy najbliższej okazji mogli zaskoczyć swoich znajomych przygotowując je sami w domu. A zatem do dzieła!
Składniki:
– 2 uncje (60 ml) Biały rum (Havana 3, Bacardi)
– 6-8 listek mięty
– 3/4 limonki
– 3 łyżeczki białego cukru
– woda mineralna gazowana
– kruszony lód
Przygotowanie:
1. Kroimy limonkę w plasterki, wrzucamy je do szklanki i dodajemy cukier. Dusimy mudlerem aż nasza limonka wypuści sok (uwaga: nie miażdżyć skórki aby koktajl nie zrobił się gorzki).
2. Listki mięty (bez łodygi) i ściskamy delikatnie w dłoni (można dać „klapsa” 😉 ), aby uwolnić aromat. Następnie dodajemy miętę do szklanki i mieszamy delikatnie z cukrem i z limonką.
3. Wypełniamy szklankę do połowy kruszonym lodem i mieszamy.
4. Dodajemy rum, mieszamy jeszcze raz i na koniec uzupełniamy drink dodając odrobinę wody gazowanej, oraz dopełniamy szklankę pokruszonym lodem.
5. Na zakończenie dekorujemy gałązką mięty i/lub plasterkiem limonki y Voila!
Mojito – idealny drink na upalne letnie dni
Gwoli Podsumowania: Mojito to idealny drink na upalne dni, który z pewnością Cię orzeźwi i ugasi pragnienie. Jego historia sięga czasów hiszpańskiej kolonizacji Kuby, a niepowtarzalny aromat sprawił, że de dziś cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tego kubańskiego napoju, zachęcam Cię bardzo gorąco! Swoimi doznaniami podziel się z ze mną w okmentarzu poniżej
Inne przepisy, które też mogą Cię zainteresować:
Przepis rewelacja. Polecam bardzo. Na tle innych bardzo prosty a zarazem smaczny.
Dzięki z akomentarz Marcin. Tak, przepis jest prosty, a Mojito wychodzi syuper smaczne! Pozdrawiam 🙂