Mimosa Grejpfrutowa – nie tylko dla koneserów

Strona główna » Blog » Mimosa Grejpfrutowa – nie tylko dla koneserów

Włoski aperitif – Mimosa Grejpfrutowa to prosty w przygotowaniu koktajl nie tylko dla wytrawnych koneserów. Jeżeli nie masz specjalnie pomysłu na ciekawy i oszałamiający napój na specjalną okazję, lub po prostu na relaksujący wieczór we dwoje, to gorąco polecam Mimosę grejpfrutową. Prosty, szybki, wyborny w smaku – trunek z delikatną nutką goryczy, który rozpieszcza podniebienia.

Co to takiego ta Mimosa Grejpfrutowa?

mimosa grejpfrutowa

Mimosa grejpfrutowa to specyficzna odmiana klasycznego koktajlu mimosa, która składa się z włoskiego wina musującego, oraz soku z grejpfrutów. To właśnie świeżo wyciśnięty sok z owoców nadaje naszemu drinkowi lekko-gorzkawego smaku, a Prosecco dodatkowo dostarcza bąbelków. Dzisiejsza wersja tradycyjnej mimozy to nie tylko doskonały wybór na brunch, lub do kolacji. Śmiało można ją serwować na weselach i innych przyjęciach okolicznościowych jako drink do toastów. Gwarantuję, że spełni swoje zadanie w 101%

Składniki:

  • 1 butelka Prosecco, lub ewentualnie innego wina musującego
  • 1-2 szklanki świeżego soku z grejpfruta (wedle gustu)
  • plastry grejpfruta do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Schłodź Prosecco i sok w lodówce przez kilka godzin.
  2. Wlej sok z grejpfruta do karafki.
  3. Teraz dodaj musujące wino do karafki i delikatnie wymieszaj łyżką barmańską.
  4. Wlej mimosę grejpfrutową do kieliszków od szampana.
  5. Udekoruj połówkami grejpfruta.

Warto pamietać: Zarówno Prosecco, jak i  sok powinny być bardzo solidnie schłodzone (ponieważ w naszym przepisie nie dodajemy lodu). Pamiętaj także, aby usunąć miąższ z soku, a przygotowane drinki konsumować w przeciągu 30 minut.

Inne przepisy:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Mimosa Grejpfrutowa
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *