Strona główna » Blog » Mimosa Grejpfrutowa – nie tylko dla koneserów
Włoski aperitif – Mimosa Grejpfrutowa to prosty w przygotowaniu koktajl nie tylko dla wytrawnych koneserów. Jeżeli nie masz specjalnie pomysłu na ciekawy i oszałamiający napój na specjalną okazję, lub po prostu na relaksujący wieczór we dwoje, to gorąco polecam Mimosę grejpfrutową. Prosty, szybki, wyborny w smaku – trunek z delikatną nutką goryczy, który rozpieszcza podniebienia.
Co to takiego ta Mimosa Grejpfrutowa?
Mimosa grejpfrutowa to specyficzna odmiana klasycznego koktajlu mimosa, która składa się z włoskiego wina musującego, oraz soku z grejpfrutów. To właśnie świeżo wyciśnięty sok z owoców nadaje naszemu drinkowi lekko-gorzkawego smaku, a Prosecco dodatkowo dostarcza bąbelków. Dzisiejsza wersja tradycyjnej mimozy to nie tylko doskonały wybór na brunch, lub do kolacji. Śmiało można ją serwować na weselach i innych przyjęciach okolicznościowych jako drink do toastów. Gwarantuję, że spełni swoje zadanie w 101%
Składniki:
1 butelka Prosecco, lub ewentualnie innego wina musującego
1-2 szklanki świeżego soku z grejpfruta (wedle gustu)
plastry grejpfruta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Schłodź Prosecco i sok w lodówce przez kilka godzin.
Wlej sok z grejpfruta do karafki.
Teraz dodaj musujące wino do karafki i delikatnie wymieszaj łyżką barmańską.
Wlej mimosę grejpfrutową do kieliszków od szampana.
Udekoruj połówkami grejpfruta.
Warto pamietać: Zarówno Prosecco, jak i sok powinny być bardzo solidnie schłodzone (ponieważ w naszym przepisie nie dodajemy lodu). Pamiętaj także, aby usunąć miąższ z soku, a przygotowane drinki konsumować w przeciągu 30 minut.