Mimosa to prosty drink na bazie szampana (lub innego wina musującego) z sokiem pomarańczowym. Idealny koktajl na popołudniowy aperitif lub do brunchu z przyjaciółmi.
Klasyczną wersja mimosy przygotowuje się zwykle ze świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego, chociaż istnieją też inne, bardziej współczesne odmiany, z sokiem ananasowym lub nektarem brzoskwiniowym. W Stanach Zjednoczonych ten popularny i niskoprocentowy napój pija się zwykle jako aperitif przed posiłkiem, a jego przygotowanie jest tak łatwe, że naprawdę można się nim delektować zawsze wtedy, kiedy tylko mamy na to ochotę.
Mimosa z sokiem pomarańczowym
Drink Mimosa najlepiej podawać w kieliszkach od szampana, zdobiąc je przy okazji kawałkiem pomarańczy, lub wiśni konserwowej. Samo przygotowanie trunku zajmuje co najwyżej kilka minut, bo tak naprawdę jedyne co potrzebujemy to: butelka wina musującego (najlepiej brut) i sok pomarańczowy. A teraz przejdźmy już do pzepisu.
Składniki:
- wytrawne lub półwytrawne wino musujące
- świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy
- kawałek pomarańczy, bądź wiśni konserwowej do dekoracji
Przygotowanie:
- Schłodzone wino musujące wlej do połowy podłużnego kieliszka.
- Teraz dopełnij najlepiej świeżo wyciśniętym sokiem pomarańczowym.
- Na koniec udekoruj kieliszek kawałkiem pomarańczy, bądź czerwoną wiśnią.
Wskazówka: Serwuj od razu po przygotowaniu i spożyj zanim drink utraci gas 🙂
Niektóre ciekawe przepisy, które mogą Cię zainteresować: