Mezcalita to drink na bazie mezcalu – spirytusu pochodzącego z Meksyku i destylowanego z agawy. W odróżnieniu od tequili, która powstaje z agawy niebieskiej, mezcal może być destylowany z różnych gatunków tego meksykańskiego krzewu.
Meksykański Mezcal z agawy
Mezcal jest jednym z najstarszych, meksykańskich trunków, który produkuje się do dzisiaj praktycznie tam gdzie klimat sprzyja uprawie agawy. Największą popularnością cieszą się mezcale o różnych smakach, unikalnych aromatach i stężeniach alkoholu, produkowane w regionie Oaxaca i na północy kraju. Ów trunkiem można delektować się bezpośrednio w postaci shotu, ale także możemy mieszać go z różnymi składnikami i tworzyć pyszne drinki i koktajle.
Istnieje wiele gatunków agawy, z których destyluje się mezcal ze słynnym robakiem, dżdżownicą, czy skorpionem. Do najbardziej znanych rodzajów należą:
Agave Espadín – najbardziej powszechna agawa.
Agave Tobalá – dziko rosnące krzewy o małych liściach, które odpowiadają za owocowy i delikatny smak destylatu.
Agave Tepeztate – rzadka, dziko rosnąca agawa, która gwarantuje unikatowy, mocno aromatyczny mezcal.
Agave Arroqueño – duża roślina, której wyraźny i głęboki smak przyciąga wielu smakoszy i amatorów alkoholi.
Mezcalita z Maracują – Przepis
1 szklanka miąższu z marakui
1/4 szklanki syropu cukrowego
4 łyżki soku z cytryny
4 uncje (120 ml) mezcalu
2 plasterki jalapeño
6 listków mięty (opcjonalnie)
kostki lodu
przyprawa tajin (mieszanka meksykańskich chili, limonki i soli morskiej)
liść od ananasa, i/lub cytryna do dekoracji
Mezcalita – Przygotowanie:
Do blendera dodaj marakuję, cytrynę, syrop cukrowy i miksuj przez około minutę, aż do usyskania jednolitej konsystencji.
Teraz do otrzymanej mieszanki dosyp kilka kostek lodu, miętę, papryczki jalapeño i dolej mezcal.
Następnie brzegi szklanek typu Old Fashioned ozdób przyprawą tajin (tak jak na zdjęciu).
Na koniec przelej otrzymana Mezcalinę do szklanek, ozdób miętą lub/i cytrusem, oraz liściem ananasa.