Mezcalita z Marakują

Strona główna » Blog » Mezcalita z Marakują

Mezcalita to drink na bazie mezcalu – spirytusu pochodzącego z Meksyku i destylowanego z agawy. W odróżnieniu od tequili, która powstaje z agawy niebieskiej, mezcal może być destylowany z różnych gatunków tego meksykańskiego krzewu.

Meksykański Mezcal z agawy

meksykański mezcal z robakiem

Mezcal jest jednym z najstarszych, meksykańskich trunków, który produkuje się do dzisiaj praktycznie tam gdzie klimat sprzyja uprawie agawy. Największą popularnością cieszą się mezcale o różnych smakach, unikalnych aromatach i stężeniach alkoholu, produkowane w regionie Oaxaca i na północy kraju. Ów trunkiem można delektować się bezpośrednio w postaci shotu, ale także możemy mieszać go z różnymi składnikami i tworzyć pyszne drinki i koktajle.

Istnieje wiele gatunków agawy, z których destyluje się mezcal ze słynnym robakiem, dżdżownicą, czy skorpionem. Do najbardziej znanych rodzajów należą:

  • Agave Espadín – najbardziej powszechna agawa.
  • Agave Tobalá – dziko rosnące krzewy o małych liściach, które odpowiadają za owocowy i delikatny smak destylatu.
  • Agave Tepeztate – rzadka, dziko rosnąca agawa, która gwarantuje unikatowy, mocno aromatyczny mezcal.
  • Agave Arroqueño – duża roślina, której wyraźny i głęboki smak przyciąga wielu smakoszy i amatorów alkoholi.

Mezcalita z Maracują – Przepis

mezcalita z mezcalem
  • 1 szklanka miąższu z marakui
  • 1/4 szklanki syropu cukrowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 uncje (120 ml) mezcalu
  • 2 plasterki jalapeño
  • 6 listków mięty (opcjonalnie)
  • kostki lodu
  • przyprawa tajin (mieszanka meksykańskich chili, limonki i soli morskiej)
  • liść od ananasa, i/lub cytryna do dekoracji

Mezcalita – Przygotowanie:

  1. Do blendera dodaj marakuję, cytrynę, syrop cukrowy i miksuj przez około minutę, aż do usyskania jednolitej konsystencji.
  2. Teraz do otrzymanej mieszanki dosyp kilka kostek lodu, miętę, papryczki jalapeño i dolej mezcal.
  3. Następnie brzegi szklanek typu Old Fashioned ozdób przyprawą tajin (tak jak na zdjęciu).
  4. Na koniec przelej otrzymana Mezcalinę do szklanek, ozdób miętą lub/i cytrusem, oraz liściem ananasa.

Inne przepisy:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Mezcalita
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 14 Review(s)

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *