Matcha Latte to napój rodem z Japonii, w którego skład wchodzi zielona herbata w proszku i mleko zwierzęce, bądź roslinne (np. migdałowe, sojowe, owsiane). Ten pyszny i orzeźwiający drink bezalkoholowy w ostatnim czasie zyskał spore zainteresowanie (także w Polsce), nie tylko ze względu na swój smak, ale przede wszystkim za wyjątkowe właściwości odżywcze.
Co to jest Matcha Latte + właściwości
Matcha Latte to herbata pełna antyoksydantów, tzw. superfood, która pobudza do działania! I to właśnie z tego powodu dla wielu osób na całym świecie stała się substytutem porannej kawy.
Bohater dzisiejszego wpisu to: nie tylko oryginaly, pyszny smak, ale przede wszystkim bogate źródło cennych składników. Regularne spożywanie tej japońskiej mieszanki specjalnie wyselekcjonowanych ziół nie tylko podniesie odporność organizmu i przyspieszy metabolizm, ale także polepszy samopoczucie. A dzięki zawartości kafeiny, matcha latte doskonale sprawdzi się jako zamiennik zwykłej kawy poprawiając koncentrację, pamięć, oraz redukując senność i fatigę.
Matcha Latte – przepis
Jak zrobić Matcha Latte? Za chwilę się przekonasz, że to nic trudnego! Osobiście myślę, że jest to świetny pomysł na przełamanie codziennej rutyny i spróbowanie czegoś zupełnie nowego. Zobaczysz, że Twoje ciało i duch Ci podziękują, i to już po kilkudniowej sesji z tym japońskim napitkiem.
Przepis na Matcha Latte, który znajdziesz na moim blogu poświęconym drinkom jest bardzo prosty, a dodatkowo jego składniki są ogólnodostępne w całym kraju.
Składniki:
- Łyżeczka japońskiej mieszanki matcha latte (downolna marka)
- Woda do rozpuszczenia zproszkowanej herbaty (około 70 ml)
- Mleko (najlepiej roślinne) około 200 ml
- 1 łyżeszka miodu, bądź 2 łyżeczki syropu klonowego (do smaku)
Przygotowanie:
- Nasza herbata uda się najlepiej jeśli podgrzejemy mleko do temperatury około 70 stopni na wolnym ogniu. Po uzyskaniu odpowiedniej temperatury, przelewamy mleko do przezroczystej szklanki.
- W osobnym naczyniu zalewamy „maczę” ciepłą wodą i dołkadnie mieszamy (najlepiej za pomocą chasena – specjalna bambusowa trzepaczka służąca do ubijania). Należy się upewnić, że nie ma grudek, a na powierzchni herbaty powinna pojawić się pianka. Następnie delikatnie przelewamy ją do spienionego wcześniej mleka.
- Na koniec dodajemy miód bądź syrop klonowy, delikatnie mieszając i gotowe. Smacznego!
Inne przepisy: