Martini Tonic. Słysząc tę nazwę, większości z nas przychodzi do głowy: elegancja, wyrafinowanie i klasyczny charakter prostego drinka. Ale co tak na serio kryje się za tą prostą nazwą? Otóż, są to 2 łatwo dostępne składniki: Martini bianco, tonik, oraz dodatkowo lód i plaster cytrusa do dekoracji.
Martini z Tonikiem
Martini z tonikiem to nie tylko orzeźwiający drink. To także, a może przede wszystkim, bogate doznania dla naszego podniebienia i kubków smakowych. Złożoność włoskiego destylatu, eksplozja gorzkiego toniku i kwasowość cytrusa – to coś za co tak cenimy włoskie aperityfy. A dodając do tego złożony aromat różowego pieprzu, wychodzi nam całkiem interesująca mieszanka!
Za każdym razem, gdy sięgamy po Martini Tonic, powinniśmy przygotować się na niesamowite doznania smakowe i super przygodę. Jak dla mnie, Martini Bianco z tonikiem to rewelacyjny pomysł na letnie, upalne wieczory. Zanim przejdę na przepisu, dodam jeszcze, że chyba największą zaletą trunku jest to, że przyrządzić go można praktycznie w mniej niż 3 minuty.
Martini Tonic – przepis
Składniki:
2 uncje (60 ml) wermutu Martini Bianco
120-150 ml toniku
kostki lodu
plaster cytryny lub limonki do dekoracji i do podkreślenia smaku
gałązka rozmarynu, i/lub kilka ziaren różowego pieprzu (dodaje ekstra smaczek)
Przygotowanie:
Do dużego kieliszka wrzuć kilka kostek lodu.
Dolej wermut, a następnie przy użyciu łyżki barmańskiej – tonik.
Dodaj plasterek limonki; opcjonalnie dorzuć kilka ziaren różowego pieprzu i udekoruj rozmarynem.
Powyższy przepis na Martini z tonikiem możesz oczywiście zmieniać do woli i dostosować „pod siebie„. Niektórzy wolą na przykład więcej wermutu, inni z kolei są wybredni jeśli chodzi o rodzaj toniku 😉 Eksperymentuj, próbuj nowych rozwiązań i znajdź idealny balans dla własnego podniebienia. Nie zapomnij podzielić się z nami Twoimi spostrzeżeniami. Krytyka również mile widziana 😉