Jeśli tak samo jak ja, Ty też lubisz klasyczną margaritę, pozwól że pokażę Ci receptę na pyszną alternatywę o nazwie: Margarita ogórkowa.
Na pierwszy rzut oka, mieszanka tequili z sokiem ogórkowym może wydawać się nieco dziwna, ponieważ w świecie koktajli raczej rzadko używa się soków z warzyw. Oczywiście są wyjątki, jak na przykład Krwawa Mary. Nieporównywalnie częściej korzysta się z owoców: cytryny, limonki, truskawek a nawet mango, czy maracui. Mimo tego, ogórkowa margarita smakuje nie z tej ziemi, dlatego też nie mogło zabraknąć jej na tym blogu. Dodatkowo sok z limonki zapewnia przyjemną dla podniebienia kwaskowatość, która z kolei idealnie uzupełnia aromat świeżo wyciśniętego nektaru z ogórka.
Ogórkowa Margarita z Tequilą
Nasza ogórkowa margarita będzie miała bogatszy smak, jeśli przygotujemy ją ze świeżo wyciśnietych składników. Dlatego też, polecam kupić (najlepiej na targu) kilka ogórków i najzwyczajniej w świecie wydobyć z nich sok. Ja do tego zadania używam tłuczka barmańskiego i na jeden drink (około 60ml), miażdżę jednego, solidnej wielkości ogórka (bądź 2 mniejsze).
Margaritę o smaku ogórka można przygotować z, lub bez cukru. Ta druga wersja to tylko 140 kcal, zatem nasz koktaj doskonale nadaje się dla osób dbających o linię 🙂
Składniki:
- 1.7 uncji (50 ml) tequili
- 0.3 uncji (10 ml) triple sec
- 2 uncje (60 ml) świeżo wyciśniętego soku z ogórka
- 1 uncja (30 ml) soku z limonki
- 0.8 uncji (20 ml) płynnego syropu cukrowego (opcjonalnie)
- kawałek ogórka do dekoracji
- lód
Przygotowanie:
- Wrzuć kilka kostek lodu do szejkera.
- Następnie po kolei dodaj wszystkie składniki, a następnie mocno wstrząśnij przez kilka sekund.
- Przelej koktajl do średniej wielkości szklanki wypełnionej lodem i udekoruj cienkim plasterkiem ogórka.
Przeczytaj także: