Maracuja Sour

Strona główna » Blog » Maracuja Sour


Smak marakui jest niepowtarzalny! Intensywność aromatu tego owocu jest tak zniewalająca, że zdecydowałem podzielić się z wami moim przepisem na drink o nazwie: Maracuja Sour.

„Kwaśną Maracuję” przygotuję na bazie rumu, chociaż równie dobrze można tutaj użyć wódki, bądź peruwiańskiego, lub chilijskiego pisco. A jeśli smakują Ci drinki z rodziny „Sour”, na tym blogu znajdziesz również inne przepisy na kwaskowe koktajle, tj, Pisco Sour, czy Wódka Sour.

maracuja sour

W moim przepisie użyłem świeżo wyciśniętego soku z marakui. Ale nie martw się jeśli nie masz możliwości kupna tego owocu w pobliskim supermarkecie. Do zrobienia naszego drinka, równie dobrze możesz użyć soku z kartonu. Uważaj jednak, ponieważ kupne soki/nektary zawierają zazwyczaj wysoką zawartość cukru! Moja rada jest następująca: jeśli nie możesz dostać maracui, zaopatrz się w jej mrożony miąższ 🙂

Jak wycisnąć sok z Maracui?

Jeśli nie jesteś pewien jak tego dokonać, nie przejmuj się. To bardzo proste. Przetnij owoc na pół i łyżeczką wydłub miąższ do sitka. Następnie użyj tej samej łyżeczki i naciskaj na miąższ tak aby wycisnąć sok. Jeden solidnej wielkości owoc powinien dać około 30 ml (1 uncję) ekstraktu. Czyli akurat tyle ile potrzebujemy, aby przyrządzić ten smakowity koktajl!

Składniki:

2.5 uncji (75 ml) rumu, lub wódki
– 1 uncja (30 ml) soku z marakui
– 1 uncja (30 ml) syropu cukrowego
– 8 kostek lodu

– plasterek limonki lub mięta do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Włóż 4 kostki lodu do szklanki, celem jej schłodzenia.
  2. Do shakera dodaj: alkohol, sok z marakui, syrop, resztę lodu i energicznie wstrząśnij przez 20 sekund.
  3. Powoli wlej drink do małej szklanki z lodem.
  4. Udekoruj gałązką mięty, bądź plasterkiem limonki.

Inne przepisy, które też mogą Cię zainteresować:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Maracuja Sour
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *