Smak marakui jest niepowtarzalny! Intensywność aromatu tego owocu jest tak zniewalająca, że zdecydowałem podzielić się z wami moim przepisem na drink o nazwie: Maracuja Sour.
„Kwaśną Maracuję” przygotuję na bazie rumu, chociaż równie dobrze można tutaj użyć wódki, bądź peruwiańskiego, lub chilijskiego pisco. A jeśli smakują Ci drinki z rodziny „Sour”, na tym blogu znajdziesz również inne przepisy na kwaskowe koktajle, tj, Pisco Sour, czy Wódka Sour.
W moim przepisie użyłem świeżo wyciśniętego soku z marakui. Ale nie martw się jeśli nie masz możliwości kupna tego owocu w pobliskim supermarkecie. Do zrobienia naszego drinka, równie dobrze możesz użyć soku z kartonu. Uważaj jednak, ponieważ kupne soki/nektary zawierają zazwyczaj wysoką zawartość cukru! Moja rada jest następująca: jeśli nie możesz dostać maracui, zaopatrz się w jej mrożony miąższ 🙂
Jak wycisnąć sok z Maracui?
Jeśli nie jesteś pewien jak tego dokonać, nie przejmuj się. To bardzo proste. Przetnij owoc na pół i łyżeczką wydłub miąższ do sitka. Następnie użyj tej samej łyżeczki i naciskaj na miąższ tak aby wycisnąć sok. Jeden solidnej wielkości owoc powinien dać około 30 ml (1 uncję) ekstraktu. Czyli akurat tyle ile potrzebujemy, aby przyrządzić ten smakowity koktajl!
Składniki:
– 2.5 uncji (75 ml) rumu, lub wódki
– 1 uncja (30 ml) soku z marakui
– 1 uncja (30 ml) syropu cukrowego
– 8 kostek lodu
– plasterek limonki lub mięta do dekoracji
Przygotowanie:
- Włóż 4 kostki lodu do szklanki, celem jej schłodzenia.
- Do shakera dodaj: alkohol, sok z marakui, syrop, resztę lodu i energicznie wstrząśnij przez 20 sekund.
- Powoli wlej drink do małej szklanki z lodem.
- Udekoruj gałązką mięty, bądź plasterkiem limonki.
Inne przepisy, które też mogą Cię zainteresować: