Orzeźwiające, łatwe w przygotowaniu i po prostu pyszne – Mandarynkowe Mojito.
Przeglądając mój blog, pewnie zdał@ś sobie już sprawę z tego, że jestem wielkim zwolennikiem drinków z rumem, a w szczególności różnych odmian smakowych kubańskich Mojito. Między innymi dlatego, w tym wpisie chciałbym zaprezentować kolejny „wynalazek” 😉 – Mohito o smaku słodkiej mandarynki.
Nasz koktajl przyrządzam ze świeżo wyciśniętym sokiem nie tylko z mandarynki, ale także z limonki. Pozostałe składniki to standard: mięta, cukier, biały rum i oczywiście na koniec trochę wody gazowanej do wypełnienia. Przygotowując koktajl, pamiętajmy aby energicznie klapnąć listki mięty w dłoniach. W ten sposób wydobędziemy z nich ekstra intensywny aromat. 🙂
Składniki:
- 1,5 uncji (45 ml) białego rumu
- 2 uncje (60 ml) soku z mandarynki
- 0,5 uncji (15 ml) soku z limonki
- 3 łyżeczki białego cukru
- 10 listków mięty
- woda gazowana
- kruszony lód
- dodatkowe listki mięty lub kawałek mandarynki do dekoracji
Przygotowanie:
- Do szklanki wrzuć listki mięty, cukier, a na koniec sok z cytryny i delikatnie duś mudlerem koktajlowym przez kilkanaście sekund.
- Dodaj sok mandarynkowy, rum i dobrze wymieszaj.
- Teraz napełnij szklankę do połowy kruszonym lodem i jeszcze raz wymieszaj wszystkie składniki łyżką barmańską.
- Dopełnij wodą gazowaną.
- Udekoruj kilkoma listkami mięty i/lub kawałkiem mandarynki.
Inne przepisy: