Mrożona martini o smaku maliny to fantastyczny pomysł dla tych, którzy mają ochotę na ekstrawagancki drink z wódką o przepysznym smaku i nienagannym wyglądzie.
Ze względu na swój charakterystyczny wygląd i niepowtarzalny smak, Malinowa Martini to doskonały koktajl do celebrowania ważnych wydarzeń, takich jak urodziny, rocznice, czy śluby. Dominującym destylatem jest tutaj wódka o smaku malinowym. Bez problemu kupisz ją w każdym dużym supermarkecie w Polsce (opcjonalnie można użyć wódki bezsmakowej i dodać więcej owoców). Pozostałe składniki również są ogólnodostępne na krajowym rynku – sok z limonki (cytryny), syrop cukrowy, maliny (mrożone lub świeże) i wreszcie triple sec (polecam Cointreau).
Mrożona Malinowa Martini
Malinową Martini należy serwować w formie mrożonej, dekorując gałązką mięty. Ciekawostką jest fakt, że w trakcie konsumpcji koktajlu, alkohol jest prawie nieodczuwalny, co dla niektórych osób o słabej głowie może okazać się zgubne 😉 Z tego też powodu uważam, że trunek powinno podawać się w małych kieliszkach od martini (zobacz zdjęcie). Pamiętajcie zatem, żeby podczas wznoszenia toastów nie przesadzać z ilością wypitych kieliszków, bo mimo tego, że Malinowa Martini jest mała i niepozorna, to zawiera sporo %.
Składniki:
- 1.5 uncji (45 ml) wódki o smaku malinowym
- 0.7 uncji (20 ml) triple sec (Contreau)
- 0.7 uncji (20 ml) soku z cytryny, lub limonki
- 0.5 uncji (15 ml) płynnego syropu cukrowego
- 1/3 szklanki malin
- 1/3 szklanki kruszonego lodu
- mała gałązka mięty
Przygotowanie:
- Do blendera dodaj wódkę, triple sec, sok, syrop, maliny i kruszony lód.
- Miksuj przez około 30 sekund, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
- Wlej koktajl do kieliszka i udekoruj miętą.
Zapoznaj się także z innymi przepisami: