Machu Picchu (czyt. Maczu Piczu) – czyli peruwiański trzykolorowy drink o niepowtarzalnym smaku mięty, grenadyny i pomarańczy, którego przygotujesz w kilka minut.
Drink Machu Picchu to bogaty w smaku koktajl na bazie pisco, oraz: likieru miętowego, soku pomarańczowego i grenadyny. Jego kolory (czerwony, pomarańczowy i zielony) tworzą flagę starożytnego imperium Inków. Do przygotowania trunku większość barmanów poleca używać peruwiańskie pisco, jednak równie dobrze sprawdzi się tutaj destylat chilijski. Tak naprawdę, to wybór należy do Ciebie.
Trzywarstwowe Machu Picchu
Co tu dużo pisać. Maczu Piczu to prosty drink, który wyróżnia się bardzo niespotykanym smakiem – do tego stopnia, że na pewno niektórym z was może wydać się zbyt … „ekstrawagancki„. Osobiście jednak uważam, że koktajl zasługuje na uznanie, choćby ze względu na swój bardzo atrakcyjny wygląd i jedyną w swoim rodzaju prezentację :).
Składniki:
- 2 uncje (60 ml) pisco
- 2,5 uncji (75 ml) soku pomarańczowego
- 15 ml likieru miętowego
- 1 uncja (30 ml) grenadyny
- lód
- wiśnia konserwowa do dekoracji
Przygotowanie:
- Wlej grenadynę do wysokiej szklanki lub większego kieliszka od wina.
- Dodaj 4-5 kostek lodu.
- Ostrożnie (aby nie zmieszać z grenadyną – najlepiej za pomocą łyżki barmańskiej), wlej sok pomarańczowy.
- W innej szklance wymieszaj pisco z likierem miętowym.
- Łyżką barmańską dodaj mieszankę pisco i likieru miętowego na wierzch koktajlu, uważając, aby nie wymieszać obu warstw.
- Udekoruj wiśnią i/lub połową pomarańczy. Na zdrowie!
ps. pamiętaj, aby przed spożyciem koktajlu wymieszać wszystkie 3 warstwy ze sobą. 🙂
Przeczytaj także: