Cytrusowo-słodki napitek, z nutą wykwintnej goryczki – tak jednym zdaniem można określić kolejny drink na moim koktajlowym blogu, o nazwie: Kwaśny Grejpfrut.
Nasz dzisiejszy bohater idealnie nadaje się jako aperitif na przyjęcia wśród znajomych, lub „polepszacz apetytu” przed posiłkiem. Kwaskowy, o intensywnym aromacie, a także gorzko-ziołowym smaku, Kwaśny Grejpfrut możesz serwować w średniej wielkości szklance (zobacz zdjęcie), lub w kieliszku od szampana i wznosić nim huczne urodzinowe toasty.
Kwaśny grejpfrut ze świeżym sokiem
W Polsce (nie tylko latem) bardzo łatwo jest dostać grejpfruty, praktycznie w każdym większym sklepie samoobsługowym. Nie będzie też problemu jeśli zdecydujesz się na kupny sok z kartonu (chociaż świeżo wyciśnięty nektar smakuje o niebo lepiej). Pozostałe składniki koktajlu są również ogólnodostępne, a ich cena bardzo rozsądna.
W moim przepisie na „Grejpfrutowy Sour” dodaję białko jajka, aby uzyskać apetyczną piankę. Takie rozwiązanie jest często praktykowane przez barmanów na całym świecie, również w przypadku innych wysokoprocentowych drinków, takich jak pisco sour lub whisky sour. Jeśli jednak wolisz unikać surowych białek jajka, możesz spokojnie pominąć ten składnik. Koktajl sam w sobie i tak jest już pyszny 🙂
Składniki na średniej wielkości drink:
- 1,5 uncji (45 ml) ginu
- 2.5 uncji (75 ml) soku grejpfrutowego
- 0.5 uncji (15 ml) triple sec
- 0.5 uncji (15 ml) soku z limonki, bądź cytryny
- 0,3 uncji (10 ml) syropu cukrowego do smaku
- 1 białko jajka
- lód
- angostura bitter
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wrzuć do shakera (oprócz angostury), dodaj lód i mocno potrząśnij przez około 15 sekund.
- Gotowy koktajl przelej przez sitko do szklanki (bez lodu), dodaj 3 krople angostury i udekoruj wedle gustu.
Inne artykuły: