Kawa Affogato – deser, który rozgrzewa zmysły

Strona główna » Blog » Kawa Affogato – deser, który rozgrzewa zmysły

Jeśli jesteś miłośnikiem kawy i lubisz eksperymentować z nowymi smakami, to z pewnością zainteresuje Cię Kawa Affogato – deser kawowy rodem z Włoch. Znany również pod nazwą Espresso Affogato, jest to wyjątkowy włoski drink-deser, który w prosty sposób łączy smak lodów waniliowych z gorącą kawą espresso i (opcjonalnie) syropem karmelowym. W tym wpisie przedstawię Ci pyszny przepis na kawę affogato oraz podzielę się moimi wrażeniami na temat tego niespotykanego deseru.

Co to jest kawa affogato?

kawa affogatoKawa Affogato to nic innego jak połączenie dwóch smaków – gorącej kawy espresso i zimnych lodów waniliowych (opcjonalnie można dodać syrop karmelowy). Słowo „affogato” w języku włoskim oznacza „zatopione”, co w tym przypadku odnosi się do lodów, które są zalane gorącą kawą espresso :).

Dlaczego warto spróbować kawy affogato?

Przygotowanie samej kawy affogato jest szybkie, proste i wymaga tylko kilku składników. Najpierw należy przygotować jedną porcję lodów waniliowych w małym kubku. Następnie w osobnej filiżance parzy się jedno lub dwa espresso, w zależności od preferencji (z tego co słyszałęm od znajomych Włochów, bardziej popularna wersja jest ta z jednym szotem espresso). Tak przygotowane espresso zalewa się lodami waniliowymi, co w konsekwencji powoduje powstanie pysznego połączenia smaków gorącej kawy i zimnych lodów. Są osoby, które na sam koniec dodaja także ciut syropu karmelowego na wierzch lodów – efekt końcowy jest piorunujący.

Składniki:

  • 1 gałka lodów waniliowych
  • 1 lub 2 espresso (w zależności od indywidualnego gustu)
  • 20 ml syropu karmelowego + wiórki kokosowe do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

przepis na włoską affogato

  1. Przygotuj jedną gałkę lodów waniliowych w małym kubku. Możesz użyć gotowych lodów lub przygotować własne.
  2. W filiżance przygotuj jedno lub dwa espresso.
  3. Ostrożnie wlej espresso do kubka z lodami.
  4. Dodaj sos karmelowy, posyp wiórkami i juz możesz delektować się pyszną włoską kawą affogato

„Utopiona” Kawa affogato to jedyny w swoim rodzaju włoski deser kawowy, któremu warto dać szansę. Jak już wspomniałem wyżej, jest to połączenie gorącej kawy espresso i zimnych lodów waniliowych, które po połączeniu gwarantują niezapomniane doznania smakowe i zapachowe. Sam przepis na kawę affogato i jej przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje tylko kilka minut. Dlatego nic nie stoi na przeszkodzi, aby spróbować tego wyjątkowego deseru kawowego jeszcze dziś!

Inne przepisy:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Kawa Affogato
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *