Grzane piwo

Strona główna » Blog » Grzane piwo
Grzane piwo to jeden z moich ulubionych jesiennych trunków. Przez ostatnie lata regularnie przygotowuję go z okazji między innymi Halloween, oraz gdy za oknem zimno, ciemno i plucha. Pyszny, cieplutki, o zmysłowej woni przypraw korzennych, tj cynamonu, goździków i do osłody trochę miodu. Gorąco polecam poniższy przepis na ten smakowity drink. Mówią, że grzaniec z piwa, z miodem i pomarańczą jest świetny na przeziębienie. Szczerze, to sam jeszcze nie próbowałem, ale znajomi mówią, że naprawę pomaga. Nie omieszkam wypróować następnym razem jak się przeziebię, a w międzyczasie wierzę na słowo.

Historia grzanego piwa

Grzane piwo (jak można się spodziewać) ma długaśną historię, sięgającą aż średniowiecznej Europy, kiedy to mieszkańcy tej północnej części Starego Kontynentu zwykli rozgrzewać się piwem z dodatkiem przypraw. A że im bardziej na północ, tym zimniej, z czasem zaczęto podgrzewać ów trunek na ogniu! W przeszłości napój ten cieszył się ogromną popularnością wśród żeglarzy i podróżników, którzy co rusz musieli zmagać się z trudnymi warunkami atmosferycznymi. Dziś, grzane piwo to jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli zimy i okresu świątecznego, i jednocześnie jeden z najpopularniejszych drinków na wszelkiego rodzaju jarmarkach bożonarodzeniowych i noworocznych.

Jak zrobić grzane piwo?

grzane piwo - grzaniec
Tak jak to zwykle bywa, diabeł tkwi w składnikach, a przede wszystkim w tym najważniejszym – piwie ;). Dlatego też, do przygotowania grzańca na moim blogu postanowiłem użyć mojego ulubionego – kraftowego piwa przenicznego (nazwy nie podam, żeby nie robić reklamy). Grzane piwo to żadna filozofia. Wystarczy ulubiony lager wlać do garnka, a następnie podgrzewając, dodać wybrane przyprawy, odrobinę miodu i po chwili otrzymujemy rozgrzewający trunek. W tym poście przedstawię Wam 2 sposoby na domowego grzańca (z miodem i z jajkiem). Mam nadzeiję, że obie wersje przypadną wam do gustu. Zaczynamy!

Grzane piwo z miodem

Do poniższego przepisu na grzane piwo z miodem gorąco polecam browar pszeniczny, bądź Pale Ale. Chociaż zwykłe jasne też może być. Składniki:
  • 0,5 litra piwa
  • 5 goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 1 pełna łyżeczka miodu
  • 2 krążki pomarańczy
Przygotowanie:
  1. Do garnka po kolei dodaj wszystkie składniki (oprócz miodu).
  2. Podgrzej na małym ogniu (mieszając), uważając przy tym, aby nie zagotować.
  3. Wyjmij goździki, oraz pomarańcze i rozlej do żaroodpornych szklanek.
  4. Na koniec dodaj miód, wymieszaj aż się rozpuści i voila – grzaniec z piwa gotowy.

Grzane piwo z jajkiem

grzane piwo z jajkiem
Grzane piwo z jajkiem jest podobno świetne na przeziębienie (tak mówią). Szczerze, to jeszcze nie próbowałem, ale przy następnej okazji wypróbuję i dam znać. Pewne jest, że domowy grzaniec z jajkiem doskonale rozgrzewa i krzepi podczas chłodnych jesienno-zimowych wieczorów. Przepis poniżej: Składniki:
  • 0,5 litra piwa lager
  • 2 żółtka
  • 6 łyżeczek cukru
  • 1 laska cynamonu
  • 5 goździków
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • szczypta świeżo posiekanego imbiru
Przygotowanie:
  1. Goździki wraz z laską cynamonu dodaj do garnka, a następnie wlej piwo.
  2. Rozetrzyj osobno  żółdka wraz z cukrem, imbirem i gałką muszkatałową na jednolitą, puszytą masę.
  3. Teraz podpal gaz i przygotowany wcześniej kogel-mogel powoli wlej do garnka z piwem.
  4. Podgrzej grzańca na małym ogniu (uważaj aby nie zagotować), co jakiś czas mieszając.
  5. Rozlej do odpornych na wysoką temperaturę szklanek.
Grzane piwo z jajkiem, czy bez, to doskonały „umilacz czasu” w zimowe długie wieczory, który nie tylko rozgrzeje, ale także doda energii. Jeśli jeszcze nie piłeś tego aromatycznego napoju, zachęcam Cię do odwiedzin najpopulaniejszego chyba jarmarku noworocznego w Strasburgu (Francja) i spróbowania tamtejszego „Vin Chaud„! Jak dla mnie francuska wersja grzańca jest najsmaczniejsza! Polecam Inne przepisy:

Zobacz także:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Grzane piwo
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Całkowity czas:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 5 Review(s)

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *