Dzisiaj zaprezentuję przepis na Gin Fizz – drink, który idealnie nadaje się jako aperitif przez posiłkiem. Jak nie trudno się domyślić, jego główne składniki to dżin, sok z limonki i cukier, dlatego też, przeważa u niego słodko-kwaśny smak z domieszką wyraźnych nut goryczki jałowca.
Gin Fizz – prosty i szybki
Spis Treści
ToggleJeśli masz ochotę na coś bardziej złożonego w smaku, niż zwykły gin z tonikiem, zachęcam Cię do przygotowania poniższego przepisu na Gin Fizz. Jest to prosty drink składający się z 4 składników, którego wyraźne nuty jałowca zadowolą kaźdego miłosnika dżinu. Dodam, że dzisiejszy bohater nie tylko idealnie nadaje się na aperitif, ale także wzorowo sprawdzi się jako lekki napój alkoholowy, który skutecznie ugasi pragnienie w letnie gorące dni. Bądź jednak czujny, szczególnie jeśli masz przysłowiową „słabą głowę”. Gaz zawarty w dżin fizzie potrafi naprawdę bardzo szybko w nią uderzyć! 😉
W moim przepisie użyję jednego z moich ulubionych ginów – Bombay Sapphire, który według mnie najlepiej smakuje właśnie z limonką i cukrem! Ale Ty do przygotowania Gin Fizz możesz śmiało użyć każdego innego ginu.
Gin Fizz – Przepis
Drink Gin Fizz podaje się zazwyczaj w wysokiej szklance, typu highball. Idealnie schłodzony gin razem z kwaskowatością cytryny tworzą harmonijną symfonię smaku, która jest doskonale zrównoważona przez słodki syrop cukrowy. Z kolei, dodatek wody gazowanej nadaje koktajlowi lekkości i dodatkowej orzeźwiającej iskry. Przepis poniżej
Składniki:
- 2 uncje (60 ml) gin
- 1.3 uncji (40 ml) sok z limonki
- 1 uncja (30 ml) syrop cukrowy
- woda gazowana
- 4 kostki lodu
- skórka od limonki, porzeczka, lub wiśnia do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Włóż kostki lodu do szejkera barmańskiego.
- Dodaj dżin, sok z limonki i na koniec syrop cukrowy.
- Wstrząśnij przez około 20 sekund.
- Wlej mieszaninę do szklanki z kostkami lodu i wypełnij drinka wodą gazowaną.
- Udekoruj skórką z limonki lub czerwonymi porzeczkami. Na zdrowie! 🙂
Moda na trunki z dżinem
W ostatnich latach można zauważyć stały wzrost spożycia ginu z barach i restauracjach na całym świecie. Ja sam w moim otoczeniu znam wielu miłośników ginu z tonikiem (sam nim jestem). Nie wyobrażają sobie oni sobotniego wypadu do baru bez ich ulubionego trunku. Niedawno bardzo popularne stały się również giny w różnych smakach. Do najpopularniejszych należą: truskawkowy, rabarbarowy, pomarańczowy, które ponadto „dopieszcza się” przeróżnymi przyprawami (kardamon, pieprz jamaican, suszony kwiat lotusa, itp.). Jak widzisz, moda na drinki z ginem trwa na dobre i według mnie, ów trend przez kolejne lata będzie się tylko nasilał.
Historia Gin Fizz
Gin Fizz to koktajl, którego historia rozpoczyna się w Stanach Zjednoczonych, w połowie XIX wieku. Pierwsza wzmianka o nim pochodzi z 1876 roku i pojawia się w książce „The Bartender’s Guide” autorstwa Jerry’ego Thomasa, jednego z najbardziej znanych i wpływowych barmanów XIX wieku w USA.
Na początku XX wieku, drink Gin Fizz zdobył popularność w Nowym Orleanie, gdzie jednym z najbardziej znanych wariantów stał się „Ramos Gin Fizz” (inaczej znany jako New Orleans Fizz – stworzony przez Henry’ego C. Ramosa w 1888 roku w jego barze, Imperial Cabinet). Ramos dżin Fizz zawiera oprócz typowych składników również śmietanę, białko jajka, a także ekstrakt z pomarańczy i kwiatu pomarańczy, co dodaje mu bardziej złożonego smaku i kremowej tekstury.
W ciągu następnych dziesięcioleci, Gin Fizz stał się podstawą w menu barów i restauracji na całym świecie, a jego popularność utrzymuje się do dzisiaj. Warto spróbować!
Inne przepisy: