Ten prosty drink jest idealny do świętowania ważnych wydarzeń okolicznosciowych, takich jak wesela, urodziny, czy wszelakiego rodzaju rocznice. Jak najbardziej możesz nim wznosić toasty i raczyć zaproszonych gości.
French 75 o cytrusowym, mocnym i jednocześnie orzeźwiającym smaku, zdobył swoją sławę już na początku ubiegłego wieku, (w czasie I wojny światowej). Wtedy to, słynny szkocki barman – Harry MacElhone, po raz pierwszy zaserwował go w jednym z barów na paryskich przedmieściach. Jak się szybko okazało, trunek bardzo przypadł do gustu lokalnej arystokracji.
Według opowiadań i informacji podanej na WikiPedia, French 75 na bazie ginu i wina musującego, zyskał swoją nazwę dzięki dzielnej, francuskiej armii. Otóż, pociski artylerii znad Sekwany miały podobno tak mocno uderzać w przeciwnika, jak właśnie „francuski 75„ po wypiciu 😉
French 75 – drink arystokracji
W początkowych latach XX wieku, podczas prohibicji w Stanach Zjednoczonych, do koktajlu dodawano koniak, po to aby przypominał herbatę. W miarę upływu lat, zastępowano go dżinem, którego ziołowe aromaty doskonale łączą się z szampanem.
Z kolei, w Anglii i we Francji, French 75 był dosłownie rozchwytywany wśród tamtejszej arystokracji. Dlatego też, w pierwszej połowie ubiegłego stulecia, królował w większości barów we Francji i Wielkiej Brytanii. Nic co dobre nie trwa niestety wiecznie i dzisiaj francuski 75 stracił na popularności na rzecz bardziej nowoczesnych trunków, jak: Mojito, czy Pina Colada.
Cytrynowy French 75 szybko uderza do głowy. Z tego względu, radzę zachować ostrożność przy podawaniu go osobom starszym i tym, którzy nie są przyzwyczajeni do łączenia ginu z winem musującym. Na koniec dodam, że nasz dzisiejszy koktajl najlepiej serwować w podłużnych kieliszkach od szampana, dekorując skórką cytryny, bądź pomarańczy. Aby przygotować ten wykwintny drink, postępuj zgodnie z następującym przepisem:
Składniki na 2 kieliszki:
- 2 uncje (60 ml) ginu
- 2 uncje (60 ml) soku z cytryny
- 1 uncja (30 ml) syropu cukrowego
- pół butelki wina musującego typu Champagne
- kostki kodu
- skórka cytryny lub pomarańczy do ozdoby
Przygotowanie:
- Włóż kilka kostek lodu do shakera.
- Dodaj gin, sok z cytryny i cukier.
- Energicznie potrząśnij przez około 20 sekund.
- Wlej koktajl do wcześniej schłodzonych kieliszków (wypełniając je do połowy) i dopełnij szampanem.
- Za zakończenia udekoruj szklanki skórką z cytryny lub pomarańczy.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować: