Prosecco to włoskie białe wino musujące, przypomnające nieco francuskiego szampana, czy hiszpańską cavę. Ten solidnie gazowany trunek, bardzo często wykorzystuje się do przygotowywania przeróżnych koktajli, jak na przykład pomarańczową Mimosę. Lista takich trunków jest jednak dużo większa, dlatego też, dzisiaj chciałem zaprezentować Wam 10 interesujących propozycji na drinki z Prosecco.
Z czym pić Prosecco? To jedno z pierwszych pytań jakie pewnie większość z nas sobie zadaje przy jego zakupie. Często posiłkujemy się sokami owocowymi, sprite, mieszamy z innymi alkoholami (martini, wódka, whiskey), albo najzwyczajniej w świecie przygotowujemy słynny Aperol Spritz. Istnieją jednak inne opcje, z którymi chciałem się dzisiaj podzielić. Proste, szybkie i wyborne w smaku – to 3 cechy, które łączą wszystkie koktajle zaprezentowane poniżej 🙂 Zaczynamy
#1. Spritz z Milanu
Spis Treści
ToggleSkładniki:
- 3 uncje (90 ml) Campari
- 5 uncji (150 ml) Prosecco
- 1 uncja (30 ml) wody gazowanej
- lód
- kawałek pomarańczy do dekoracji
Przygotowanie Milan Spritz:
- Kostki lodu wkładamy do wysokiej szklanki, bądź kieliszka.
- Następnie wlewamy wszystkie składniki w takiej kolejności: Campari, Prosecco, woda gazowana.
- Delikatnie mieszamy łyżką barmańską, a na koniec dekorujemy kawałkiem pomarańczy.
#2. Spritz Hugo
Drink Hugo jest jednym z moich ulubionych, ponieważ przygotowuje się go między innymi z syropem z czarnego bzu. Sami Włosi zapewniają, że smak Hugo jest przepyszny, dlatego też poniższy przepis (wymyślony w roku 2005) po prostu musiałem „wrzucić” na moją listę: „Drinki z Prosecco„.
Składniki:
- 5 uncji (150 ml) Prosecco
- 1.5 uncji (45 ml) syropu z czarnego bzu (elderflower)
- kilka listek świeżej mięty
- 1 uncja (30 ml) wody gazowanej
- lód
- plasterek cytryny
Przygotowanie:
- Dodaj syrop i kilka kostek lodu do wysokiego kieliszka.
- Teraz czas na Prosecco, miętę i plasterek cytryny.
- Zamieszaj łyżką barmańską i gotowe 🙂
#3. Spritz z Amaro Braulio
Chcesz podrasować trochę Twój Spritz? Dodaj do niego likier o nazwie: Amaro Braulio. Ten ziołowy likier został wynaleziony we włoskim Bormio w 1875 roku, przez Francesco Peloni – chemika posiadającego głęboką wiedzę w dziedzinie leczniczych ziół aromatycznych. Wedługo wielu ekspertów, spritz z Amaro Braulio to jeden z najlepszych napitków podczas letniego grilowania 🙂
Składniki:
- 3 uncje (90 ml) Prosecco
- 1 uncja (30 ml) Amaro Braulio
- trochę wody gazowanej do dopełnienia
- pół plasterka pomarańczy
- lód
Sposób przygotowania:
- Do wysokiego kieliszka wlej włoskie wino musujące, a później Amaro Braulio.
- Następnie dopełnij wodą gazowaną.
- Powoli zamieszaj łyżką barmańską, a na koniec dodaj plasterek cytrusa.
#4. Prosecco Royale
Prezentując proste przepisy na drinki z włoskim winem musującym, nie sposób ominąć Prosecco Royale. Ów koktajl wymaga nieco więcej zangażowania, ponieważ przyrządza się go z likierem Crème de cassis. Mimo tego, jego przepis jest prosty jak drut 🙂 Przekonaj się sam@
Składniki:
- 1 uncja (30 ml) Crème de cassis
- 3 uncje (90 ml) Prosecco
- 0.8 uncji (20 ml) soku z cytryny
- lód
- gałązka tymianku i jagody do dekoracji
Przygotowanie:
- Do średniej wielkości kieliszka dodaj lód, crem cassis, sok z cytryny i uzupełnij winem musującym.
- Udekoruj jagodami i gałązką tymianku.
#5. Negroni Sbagliato
W 1972 roku, Mirko Stocchetto w Bar Basso w Mediolanie dodał (przez przypadek) do Negroni wino musujące zamiast ginu. Wtedy to, zdał sobie sprawę, że ten skromny błąd smakuje całkiem całkiem. Tak oto powstał nowy koktaj, który w poźniejszym czasie otrzymał nazwę: Negroni Sbagliato i do dziś jego popularność stale rośnie.
Składniki:
- 4 uncje (120 ml) włoskiego wina musującego
- 1 uncja (30 ml) białego wermutu
- 1 uncja (30 ml) Campari
- starta skórka od pomarańczy
Przygotowanie:
- Do średniej wielkości szklanki dodaj kilka kostek lodu a następnie po kolei wszystkie alkohole.
- Udekoruj startą skórka od pomarańczy.
#6. Prosecco Pomander
Zastanawiasz się z czym jeszcze można „wymieszać” włoskie wino musujace? Proponuje drink o nazwie Prosecco Pomander z sokiem z manarynek i Cointreau (Triple Sec). Łatwy i szybki w przygotowaniu, trunek serwuje się w kieliszkach od szampana. Polecam.
Składniki:
- 3 uncje (90 ml) Prosecco
- 1 uncja (30 ml) Cointreau
- sok z mandarynek
- kawałek mandarynki do ozdoby
Przygotowanie:
- Do kieliszka od szampana dodaj Triple Sec, Prosecco i dopełnij sokiem owocowym.
- Udekoruj kawałkiem mandarynki.
#7. Prosecco French 77
Na moim blogu już wcześniej zaprezentowałem przepis na French 75 z szampanem. Teraz pora na wersję trochę bardziej podrasowaną: French 77. Ten pyszny koktajl należy podawać w kieliszku od szmpana (lub takim jak na zdjęciu obok), przez co doskonale nadaje się do wznoszenia ważnych toastów na przyjęciach okolicznościowych.
Składniki:
- 1 uncja ginu (30 ml)
- 0.7 ml soku cytrynowego (20 ml)
- 0.8 ml syropu z czarnego bzu (25 ml) – elderflower
- Prosecco
- lód
- kilka listków mięty
Przygotowanie:
- Wlej gin, sok z cytryny i syrop do szejkera barmańskiego i porządnie wstrząśnij.
- Przelej do wysokiego kieliszka i usupełnij winem musującym.
- Na koniec udekoruj listkami mięty.
#8. Prosecco Poncz z jabłkiem
Mam nadzieję, że jak dotąd spodobały Ci się wszystkie drinki z Prosecco, które przedstwiłem w tym artykule. A jeśli nadal nie jesteś przekonan@ do powyższych propozycji, to co powiesz na orzeźwiający poncz jabłkowy? Aby przyrządzić ten prosty drink z wódką będziemy potrzebować trochę cierpliwości… coś około godziny i duży dzbanek.
Składniki:
- 400 ml soku jabłkowego
- 200 ml wódki
- sok z 2 cytryn
- 1 cytryna pokrojona w plastry
- 750 ml Prosecco
- 1 zielone jabłko, posiekane w cienkie plasterki
- kostki lodu
Sposób przygotowania:
- Do dzbanka wlej sok jabłkowy, wódkę i sok z cytryny, a następnie pozostaw do schłodzenia w lodówce na około godzinki.
- Po tym czasie dopełnij Prosecco i dodaj cytrusy, oraz posiekane zielone kawałki jabłka.
- Ostrożnie wymieszaj i gotowe 🙂
#9. Prosecco Margarita
Numer 5 to negroni sbagliato, od słowa sbaglio – błąd, pomyłka, paglia to słoma i lepiej żeby ze słomą nic ten drink ani wpis nie miał wspólnego:)
Pozdrawiam serdecznie
Hej Aleksandra. Dziekuję bardzo za odpowiedź. Już poprawione.