Drinki z Prosecco – 10 pomysłów na pyszny aperitif

Strona główna » Blog » Drinki z Prosecco – 10 pomysłów na pyszny aperitif


Prosecco to włoskie białe wino musujące, przypomnające nieco francuskiego szampana, czy hiszpańską cavę. Ten solidnie gazowany trunek, bardzo często wykorzystuje się do przygotowywania przeróżnych koktajli, jak na przykład pomarańczową Mimosę. Lista takich trunków jest jednak dużo większa, dlatego też, dzisiaj chciałem zaprezentować Wam 10 interesujących propozycji na drinki z Prosecco.

drinki z prosecco

Z czym pić Prosecco? To jedno z pierwszych pytań jakie pewnie większość z nas sobie zadaje przy jego zakupie. Często posiłkujemy się sokami owocowymi, sprite, mieszamy z innymi alkoholami (martini, wódka, whiskey), albo najzwyczajniej w świecie przygotowujemy słynny Aperol Spritz. Istnieją jednak inne opcje, z którymi chciałem się dzisiaj podzielić. Proste, szybkie i wyborne w smaku – to 3 cechy, które łączą wszystkie koktajle zaprezentowane poniżej 🙂 Zaczynamy

#1. Spritz z Milanu

Składniki:

  • 3 uncje (90 ml) Campari
  • 5 uncji (150 ml) Prosecco
  • 1 uncja (30 ml) wody gazowanej
  • lód
  • kawałek pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie Milan Spritz:

  1. Kostki lodu wkładamy do wysokiej szklanki, bądź kieliszka.
  2. Następnie wlewamy wszystkie składniki w takiej kolejności: Campari, Prosecco, woda gazowana.
  3. Delikatnie mieszamy łyżką barmańską, a na koniec dekorujemy kawałkiem pomarańczy.

#2. Spritz Hugo

spritz hugo

Drink Hugo jest jednym z moich ulubionych, ponieważ przygotowuje się go między innymi z syropem z czarnego bzu. Sami Włosi zapewniają, że smak Hugo jest przepyszny, dlatego też poniższy przepis (wymyślony w roku 2005) po prostu musiałem „wrzucić” na moją listę: „Drinki z Prosecco„.

Składniki:

  • 5 uncji (150 ml) Prosecco
  • 1.5 uncji (45 ml) syropu z czarnego bzu (elderflower)
  • kilka listek świeżej mięty
  • 1 uncja (30 ml) wody gazowanej
  • lód
  • plasterek cytryny

Przygotowanie:

  1. Dodaj syrop i kilka kostek lodu do wysokiego kieliszka.
  2. Teraz czas na Prosecco, miętę i plasterek cytryny.
  3. Zamieszaj łyżką barmańską i gotowe 🙂

#3. Spritz z Amaro Braulio

Chcesz podrasować trochę Twój Spritz? Dodaj do niego likier o nazwie: Amaro Braulio. Ten ziołowy likier został wynaleziony we włoskim Bormio w 1875 roku, przez Francesco Peloni – chemika posiadającego głęboką wiedzę w dziedzinie leczniczych ziół aromatycznych. Wedługo wielu ekspertów, spritz z Amaro Braulio to jeden z najlepszych napitków podczas letniego grilowania 🙂

Składniki:

  • 3 uncje (90 ml) Prosecco
  • 1 uncja (30 ml) Amaro Braulio
  • trochę wody gazowanej do dopełnienia
  • pół plasterka pomarańczy
  • lód

Sposób przygotowania:

  • Do wysokiego kieliszka wlej włoskie wino musujące, a później Amaro Braulio.
  • Następnie dopełnij wodą gazowaną.
  • Powoli zamieszaj łyżką barmańską, a na koniec dodaj plasterek cytrusa.

#4. Prosecco Royale

prosecco royale

Prezentując proste przepisy na drinki z włoskim winem musującym, nie sposób ominąć Prosecco Royale. Ów koktajl wymaga nieco więcej zangażowania, ponieważ przyrządza się go z likierem Crème de cassis. Mimo tego, jego przepis jest prosty jak drut 🙂 Przekonaj się sam@

Składniki:

  • 1 uncja (30 ml) Crème de cassis
  • 3 uncje (90 ml) Prosecco
  • 0.8 uncji (20 ml) soku z cytryny
  • lód
  • gałązka tymianku i jagody do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Do średniej wielkości kieliszka dodaj lód, crem cassis, sok z cytryny i uzupełnij winem musującym.
  2. Udekoruj jagodami i gałązką tymianku.

#5. Negroni Sbagliato

W 1972 roku, Mirko Stocchetto w Bar Basso w Mediolanie dodał (przez przypadek) do Negroni wino musujące zamiast ginu. Wtedy to, zdał sobie sprawę, że ten skromny błąd smakuje całkiem całkiem. Tak oto powstał nowy koktaj, który w poźniejszym czasie otrzymał nazwę: Negroni Sbagliato i do dziś jego popularność stale rośnie.

Składniki:

  • 4 uncje (120 ml) włoskiego wina musującego
  • 1 uncja (30 ml) białego wermutu
  • 1 uncja (30 ml) Campari
  • starta skórka od pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Do średniej wielkości szklanki dodaj kilka kostek lodu a następnie po kolei wszystkie alkohole.
  2. Udekoruj startą skórka od pomarańczy.

#6. Prosecco Pomander

Zastanawiasz się z czym jeszcze można „wymieszać” włoskie wino musujace? Proponuje drink o nazwie Prosecco Pomander z sokiem z manarynek i Cointreau (Triple Sec). Łatwy i szybki w przygotowaniu, trunek serwuje się w kieliszkach od szampana. Polecam.

Składniki:

  • 3 uncje (90 ml) Prosecco
  • 1 uncja (30 ml) Cointreau
  • sok z mandarynek
  • kawałek mandarynki do ozdoby

Przygotowanie:

  1. Do kieliszka od szampana dodaj Triple Sec, Prosecco i dopełnij sokiem owocowym.
  2. Udekoruj kawałkiem mandarynki.

#7. Prosecco French 77

prosecco french 77

Na moim blogu już wcześniej zaprezentowałem przepis na French 75 z szampanem. Teraz pora na wersję trochę bardziej podrasowaną: French 77. Ten pyszny koktajl należy podawać w kieliszku od szmpana (lub takim jak na zdjęciu obok), przez co doskonale nadaje się do wznoszenia ważnych toastów na przyjęciach okolicznościowych.

Składniki:

  • 1 uncja ginu (30 ml)
  • 0.7 ml soku cytrynowego (20 ml)
  • 0.8 ml syropu z czarnego bzu (25 ml) – elderflower
  • Prosecco
  • lód
  • kilka listków mięty

Przygotowanie:

  1. Wlej gin, sok z cytryny i syrop do szejkera barmańskiego i porządnie wstrząśnij.
  2. Przelej do wysokiego kieliszka i usupełnij winem musującym.
  3. Na koniec udekoruj listkami mięty.

#8. Prosecco Poncz z jabłkiem

Mam nadzieję, że jak dotąd spodobały Ci się wszystkie drinki z Prosecco, które przedstwiłem w tym artykule. A jeśli nadal nie jesteś przekonan@ do powyższych propozycji, to co powiesz na orzeźwiający poncz jabłkowy? Aby przyrządzić ten prosty drink z wódką będziemy potrzebować trochę cierpliwości… coś około godziny i duży dzbanek.

Składniki:

  • 400 ml soku jabłkowego
  • 200 ml wódki
  • sok z 2 cytryn
  • 1 cytryna pokrojona w plastry
  • 750 ml Prosecco
  • 1 zielone jabłko, posiekane w cienkie plasterki
  • kostki lodu

Sposób przygotowania:

  1. Do dzbanka wlej sok jabłkowy, wódkę i sok z cytryny, a następnie pozostaw do schłodzenia w lodówce na około godzinki.
  2. Po tym czasie dopełnij Prosecco i dodaj cytrusy, oraz posiekane zielone kawałki jabłka.
  3. Ostrożnie wymieszaj i gotowe 🙂

#9. Prosecco Margarita

drink prosecco margarita z tequilą

Każdy z Was na pewno bardzo dobrze zna meksykańską Margaritę, ale założę się, że jej wersję z włoskim winem musującym już pewnie tylko garstka. Zatem do dzieła!

Z poniższego przepisu przygotujesz od 4 do 6 średniej wielkości drinki. Podobnie jak w przypadku klasycznego wariantu, polecam potrzeć brzegi szklanki limonką, by następnie zanurzyć je w gruboziarnistej soli.

Składniki:

  • 4 uncje (120 ml) meksykańskiej tequili
  • 3 uncje (90 ml) triple sec (Cointreau)
  • 4 uncje syropu cukrowego
  • około 8 uncji (120 ml) soku z limonki
  • 1 butelka wina Prosecco
  • sól gruboziarnista
  • ćwiartka limonki

Sposób przyrządzania:

  1. Tak jak w przypadku klasycznej tequili, zamocz kieliszki w wodzie, a następnie w soli.
  2. Do szejkera barmańskiego dodaj lód, a następnie tequilę, Cointreau, cukier, sok z limonki i solidnie wstrząśnij.
  3. Przelej koktajl do pzygotowanych kieliszków i dopełnij Prosecco. Wedle własnych preferencji możesz dodać więcej soku z limoni, tequili, bądź cukru, a nawet kawałek chili.
  4. Udekoruj kawałkiem cytrusa i gotowe.

#10. Fiddich Spring

Składniki:

  • 1.4 uncji (40 ml) whiskey Glenfiddich 12
  • 0.5 (15 ml) likieru Saint Germain
  • 1 uncja (30 ml) herbaty rozmarynowej
  • trochę Prosecco
  • lód
  • gałązka rozmarynu

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj whisky, Saint Germain i herbatę w shakerze z lodem i wstrząśnij.
  2. Przelej koktajl (wraz z lodem) do średniej szklanki, lub kieliszka i dopełnij Prosecco.
  3. Udekoruj rozmarynem.

Drinki z Prosecco to świetna opcja na eleganckie przyjęcia wśród znajomych i rodziny. Są doskonałe do wznoszenia toastów, smakują wyśmienicie i wcale nie muszą być trude w przygotowaniu. Mam nadzieję, że z pośród 10 propozycji tutaj przedstawionych, znajdzeisz coś dla siebie. A w razie pytań, pozostaw komentarz, bądź wyślij mi prywatną wiadomość, korzystając z formularza kontaktowego.

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Drinki z Prosecco
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 7 Review(s)

2 komentarze “Drinki z Prosecco – 10 pomysłów na pyszny aperitif”

  1. Aleksandra Leoncewicz

    Numer 5 to negroni sbagliato, od słowa sbaglio – błąd, pomyłka, paglia to słoma i lepiej żeby ze słomą nic ten drink ani wpis nie miał wspólnego:)
    Pozdrawiam serdecznie

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *