Kipił@ś właśnie butelkę Aperolu i teraz zastanawisz się „co by tutaj z nią zrobić„? Świetnie, że jesteś, ponieważ w tym artykule przedstawię Ci szybkie i proste przepisy na pyszne drinki z aperolem. Ale zanim przejdę do przepisów, przybliżę historię tego jakże dobrze znanego alkoholu na Półwyspie Apenińskim.
Początki Aperolu sięgają drugiej dekady XX wieku (1919) powojennej Europy, kiedy to ów destylat po raz pierwszy został zaprezentowany na Targach Narodowych w Padwie (Włochy), przez 3 braci: Luigi, Barbieri i Silvo. Przeróżne źródła głoszą, że nazwa eliksiru pochodzi od słowa – “Apéro“ – francuskiego terminu, który po przetłumaczeniu na polski oznacza nic innego jak: „aperitif”. I choć w pierwszych latach swojego istnienia, Aperol jakoś na świecie niespecjalnie cieszył się popularnością, trzeba przyznać, że lokalnie był rozchwytywany; szczególnie w regionie Veneto we Włoszech. Dzisiaj trudno jest spotkać osobę, która nie znałaby tego powszechnego destylatu.
W przeciwieństwie do innych znanych drinków na tzw. zakąskę, takich jak Ramazzotti czy Margarita, drinki z aperolem często wyróżniają się słodko-kwaśnym smakiem i nutką goryczki, która wyraźnie poprawia apetyt. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej.
Aperol – sekret utrzymywany od lat
Spis Treści
TogglePrzepis na Aperol po dziś dzień utrzymywany jest w tajemnicy przez potomków braci z Padwy i nikt poza nimi tak naprawdę nie wie w jaki sposób powstaje ów destylat. Jedyne co zostało ujawnione opinii publicznej, to składniki trunku, ale bez dokładnych proporcji i procesu samej destylacji alkoholu.
I tak; Aperol jest produkowany między innymi z wysokiej jakości szlachetnych ziół i olejku cytrusowego, które są w stanie zaspokoić najbardziej wybredne podniebienia, a co za tym idzie, odeprzeć nierzadko uporczywą krytykę ekspertów :). W jego skład wchodzą między innymi kombinacje różnych składników, w tym gorzkiej pomarańczy, rabarbaru, oraz chininy. Ponadto, nasz likier wyróżnia się charakterystycznym jasnoczerwonym kolorem, nieco gorzkim smakiem i przyjemnym aromatem.
Drinki z Aperolem – 10 przepisów dla każdego
Drinki z Aperolem są nie tylko smaczne, ale także przystępne cenowo właściwie dla każdego. Jeśli nigdy jeszcze nie próbował@ś koktajli z tym włoskim likierem, gorąco zalecam! Poniżej przedstawiam kilka powodów, dla których warto:
- Unikalny smak: Aperol charakteryzuje się specyficznym, słodko-gorzkim smakiem, którego nie doświadczymy w innych likierach. Wyjątkowa mieszanka gorzkiej pomarańczy, rabarbaru i przeróżnych ziół, tworzy orzeźwiający i jednocześnie bogaty profil smakowy.
- Doskonały jako aperitif: Drinki z Aperolem często serwowane są jako pobudzające kubki smakowe aperitify – czyli napoje spożywane przed posiłkiem, aby pobudzić apetyt.
-
Kultura śródziemnomorska: Pijąc drinki z Aperolem, automatycznie przenosimy się do włoskich barów, restauracji, tarasów kawiarnianych, słonecznych popołudni i leniwych wieczorów na Półwyspie Apenińskim.
-
Wszechstronność: Aperol można łączyć z różnymi napojami, tworząc różnorodne koktajle. Choć Aperol Spritz jest najbardziej znany, istnieje wiele innych przepisów, w których skład wchodzi ten włoski likier, oferując nam szeroką gamę smaków i jedyne w swoim rodzaju doznania.
-
Niski poziom alkoholu: W porównaniu z innymi likierami i destylatami, Aperol ma stosunkowo niską zawartość alkoholu (ok. 11%).
-
Piękny kolor: Jaskrawoczerwony kolor alkoholu, czyni każdy drink atrakcyjnym i fotogenicznym. Drinki z Aperolem z pewnością przyciągną uwagę na każdej imprezie, czy spotkaniu z przyjaciółmi.
-
Doskonały w ciepłe dni: Lekkość i orzeźwienie, które oferuje Aperol, sprawiają, że jest to idealny składnik drinków na lato, czy ciepłe popołudnia. Ok, a teraz przejdźmy już do przepisów.
1. Aperol Spritz
Na pierwszym miejscu znajduje się chyba najpopularniejszy aperitif z aperolem jaki istnieje na naszej planecie. Pisałem już o nim wcześniej na tym blogu – jego przepis z sokiem pomarańczowym znajdziesz pod tym linkiem – – >>Aperol Spritz<< – –. Przyznam się bez bicia, że jest to mój ulubiony napitek i jednocześnie świetny „poprawiacz apetytu” przed obiadem, czy kolacją. Myślę, że Aperol Spritz stał się symbolem letnich spotkań na świeżym powietrzu, zarówno we Włoszech, jak i w wielu innych państwach świata. Polecam – kliknij w tytuł koktajlu aby przejść do przepisu.
2. Airedale
Pod numerem 2 znajduje się coś dla „Whiskey Lovers„! Airedale to krzepki drink, który serwuje się w szklance typu Old Fashioned i dekoruje kawałkiem grejpfuta, lub innego cytrusa. Polecam!
Składniki:
- 2,5 uncji (75 ml) whisky bourbon (np. Jack Daniels, lub Jim Bean)
- 1 uncja (30 ml) Aperolu
- 0,3 uncji (10 ml) syropu cukrowego
- lód
- skórka od grejpfruta do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Dodaj lód, a następnie wszystkie składniki do szklanki od whiskey i powoli wymieszaj łyżką barmańską.
- Udekoruj skórką grejpfruta.
3. Cheeky Negroni
„Cheeky Negroni” to wersja klasycznego koktajlu Negroni, z tym że wariant Cheeky odbiega od tradycyjnej receptury, ponieważ zawiera Aperol zamiast Campari. W ten sposób drink nie jest aż taki gorzki, jak ten przygotowywany z Campari.
Składniki:
- 1 uncja (30 ml) ginu (np. Hendriks)
- 30 ml białego wermutu (np. martini bianco)
- 1 uncja (30 ml) Aperolu
- skórka grejpfruta do dekoracji
Przygotowanie:
- Aby przygotować Cheeky Negroni, dodaj po kolei wszystkie 3 alkohole do wysokiej szklanki z lodem i powoli wymieszaj łyżką barmańską.
- Teraz przelej otrzymany koktajl do mniejszej szklanki od whisky.
- Wyciśnij sok ze skórki grejpfruta nad drinkiem, a następnie wrzuć ją do środka.
4. Luscious Laura
Składniki:
- 1,5 uncji (45 ml) dry gin
- 45 ml Aperolu
- 1,5 uncji (45 ml) syropu z marakui
- kawałek ananasa do dekoracji
Przygotowanie:
- Włóż lód do shakera, a następnie po kolei dodaj wszystkie składniki.
- Mocno wstrząśnij przez około 10 sekund, a później przelej koktajl do szklanki z lodem.
- Na koniec udekoruj kawałkiem ananasa.
(ps. aby przygotować drinki z aperolem, jak i inne koktajle z marakują, polecam zaopatrzyć się w syropy barmańskie, które dostaniesz w większych supermarketach).
5. Aperol Fizz
Aperol Fizz to odmiana klasycznego koktajlu „gin fizz„, tylko z wykorzystaniem Aperolu, co z kolei gwarantuje słodko-gorzki posmak, tak charakterystyczny dla tego włoskiego likieru. „Fizz” to ogólna kategoria kwaskowych koktajli zwykle z sokiem cytrynowym lub limonkowym, spirytusem, cukrem i wodą gazowaną.
Poniżej prezentuję prosty przepis na Aperol Fizz:
Składniki na 2 koktajle:
- 3 uncje (90 ml) Aperolu
- 1.5 uncji (45 ml) soku z limonki
- 0.5 uncj1 (15 ml) syropu cukrowego
- 1 białko jajka, lub albumina
- lód
- trochę wody gazowanej do uzupełnienia
- skórka grejpfruta, lub cytryny.
Sposób przyrządzenia:
- Wrzuć kilka kostek lodu do shakera.
- Teraz dodaj do niego: Aperol, sok z limonki, syrop, białko jajka i energicznie wstrząśnij przez 10-15 sekund.
- Przelej przez sitko do dwóch szklanek z lodem lub bez, a później dopełnij wodą gazowaną i udekoruj skórką grejpfruta, lub cytryny.
6. Aperol Burbon Twist
Smakują Ci drinki z Aperolem i z … whiskey? Próbował@ś kiedyś Whiskey Sour? A co powiesz na coś zupełnie nowego – Aperol Burbon Twist z domieszką szkockiej whiskey, lub burbonu? Jeśli jeszcze nie miał@ś okazji spróbować tego oryginalnego drinka, gorąco Cię do tego zachęcam, ponieważ smakuje naprawdę super!
Składniki:
- 2 uncje (60 ml) burbon lub whisky
- 1 uncja (30 ml) Aperolu
- 0,3 uncji (10 ml) syropu cukrowego
- pół cytryny pokrojonej w plasterki
- kilka listków mięty
- parę kawałków pomarańczy do dekoracji
- lód
Przygotowanie:
- Wrzuć plasterki cytryny razem z miętą do shakera i rozgnieć mudlerem.
- Dodaj lód, whisky, Aperol, syrop i dobrze wstrząśnij przez około 10 sekund.
- Teraz dosyp kilka kostek lodu do średniej wielkości szklanki (ewentualnie do dużego kieliszka od wina).
- Na koniec przelej koktajl przez sitko i udekoruj kawałkiem pomarańczy.
7. Sweet Heart
Sweet Heart to koktajl dla szukających mocnych wrażeń. W skład trunku wchodzą aż 3 alkohole, a jakby tego było mało, wypełnia się go sokiem żurawinowym i cytrynowym. Pod numerem 7 to propozycja dla odważnych, lubiących nowe, nietypowe smaki. Zresztą przekonaj się sam@. Składniki mówią same za siebie 🙂
Składniki:
- 1 uncja (30 ml) Aperolu
- 1 uncja (30 ml) wódki
- 30 ml soku żurawinowego
- odrobina likieru Limoncello
- odrobina soku z cytryny
- jagody do dekoracji
- kilka kostek lodu
Przygotowanie:
- Dodaj wszystkie składniki do shakera barmańskiego (z wyjątkiem jagód) i dopełnij kostkami lodu.
- Dobrze wstrząśnij, a następnie przelej koktajl (wraz z lodem) do szklanki od whisky.
- Udekoruj jagodami.
8. Aperol Collins
Aperol Collins łączy w sobie wyborny smak Aperolu, z dodatkiem soku z cytryny, syropu cukrowego i wody gazowanej. Pod numerem 8 prezentuje się skromny i prosty drink, którym wzniesiesz toast na każdym przyjęciu okolicznościowym; czy to wesele, urodziny, czy prywatka w ogrodzie.
Składniki:
- 2 uncje (60 ml) Aperol
- 1 uncja (30 ml) soku z limonki
- 0.5 uncji (15 ml) syropu cukrowego
- lód
- albumina lub białko jajka
Przygotowanie:
- Dodaj wszystkie składniki (jeden po drugim) do shakera barmańskiego
- Solidnie wstrząśnij i rozlej do małej szklanki, lub kieliszka.
9. Sauvignon Blanc Punch
Co powiesz na drinki z Aperolem i z białym winem Sauvignon? Brzmi ciekawie, prawda? A jeśli dodamy jeszcze sok z grejpfruta i z limonki, otrzymamy niesamowicie smaczny i aromatyczny koktajl. Sauvignon Blanc Punch – bo o nim mowa, to orzeźwiający, lekki trunek dla tych, którzy gustują w słodko-kwaskowo-gorzkich smakach.
Koktajle winne mają zwykle to do siebie, że charakteryzują się znacznie niższą zawartością alkoholu niż trunki na spirytusie. Dlatego wszystkim osobom o słabej głowie, gorąco polecam ten lekki i zarazem bogaty w nuty smakowe koktajl.
Składniki:
- 3 uncje (90 ml) Sauvignon Blanc
- 0.7 uncji (20 ml) Aperolu
- 0.5 uncji (15 ml) soku grejpfrutowego (najlepiej świeżego)
- 0.5 uncji soku z cytryny (jak powyżej)
- 0.3 uncji (10 ml) syropu cukrowego
- woda gazowana do wypełnienia
- lód
Przygotowanie:
- Dodaj wszystkie składniki wraz z lodem do shakera i wstrząśnij przez kilkanaście sekund.
-
Przelej drink do szklanki typu highball, wypełnionej świeżym lodem. Na koniec uzupełnij wodą gazowaną i delikatnie zamieszaj.
10. Kombucha Sangria
Na 10, ostatniej pozycji znalazła się Kombucha Sangria – czyli połączenie gorzkiej nuty Aperolu z pikantną Kombuchą! Dla tych, którzy nie wiedzą co to jest Kombucha wspomnę, że jest to fermentowany napój na bazie herbaty, pochodzenia azjatyckiego, który stał się popularny na całym świecie, przede wszystkim dzięki swoim korzyściom zdrowotnym.
Była już Sangria! Teraz przyszedł czas na wersję nieco bardziej złożoną, ale równie prostą w przygotowaniu. Przekonaj się sam@, a poźniej podziel się ze mną Twoją opinią w komentarzu.
Składniki:
- 1.5 uncji (45 ml) czerwonego wina
- 0.75 uncji (20 ml) Aperolu
- 2 uncje (60 ml) kombuchy o dowolnym smaku
- 0.5 uncji (15 ml) soku z cytryny
- 0.5 uncji (15 ml) syropu cukrowego
- Plasterek cytryny do dekoracji
- lód
Przygotowanie:
-
Dodaj wszystkie składniki do szklanki typu Collins i zamieszaj łyżka barmańską.
-
Udekoruj plasterkiem cytryny i gotowe. Na zdrowie!
To tyle na dzisiaj jeśli chodzi o proste i pyszne drinki z Aperolem. Mam nadzieję, że spodobały Ci się moje propozycje, i że przy najbliższej okazji poeksperymentujesz sobie w domu. W razie jakichkolwiek pytań, czy (nie daj Boże ;)) krytyki, zostaw komentarz, albo wyślij mi prywatną wiadomość.
Do usłyszenia
Inne artykuły, które na pewno Cię zainteresują:
- Szybkie i łatwe drinki z wódką
- Drinki z whisky na każdą okazję