Składniki:
75 ml Amaretto
45 ml soku z cytryny
10 ml syropu cukrowego
1 białko jajka
lód
kawałek pomarańczy, cytryny, lub wiśni konserwowej
Przygotowanie:
W shakerze dosyp kostki lodu, oraz wlej: likier, sok z limonki, syrop cukrowy i białko jajka. Energicznie potrząśnij.
Wlej do szklanki z lodem.
Udekoruj plasterkiem cytryny, pomarańczy lub wiśnią konserwową.
2. Jockey Club
Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów na drinki z ginem , Jockey Club to coś dla Ciebie. Pierwsze przepisy na ten drink sprzed kilkudziesięciu lat sugerowały użycie tzw. Crème de Noyaux; dość trudno dostępnego likieru migdałowego. Problem w tym, że Crème de Noyaux ze względu na intensywny, ziołowy aromat, nie wszystkim smakuje, toteż nowsze przepisy na Jockey Club proponują skorzystanie z dobrodziejstw Disaronno.
Składniki:
60 ml ginu
25 ml Amaretto
25 ml soku z limonki
kilka kropli angostury bitter
skórka cytrusa do dekoracji
lód
Przygotowanie:
Do szakera barmańskiego wlej alkohole i sok z limonki, a na koniec dodaj 3-4 kostki lodu.
Solidnie potrząśnij i przelej do małej szklanki, lub kieliszka (bez lodu).
Udekoruj skórką cytrusa, np. pomarańczy
Na mojej liście 10 przepisów na drinki z Amaretto , Mai Tai zajmuje zaszczytną pozycję numer 3. Jest to klasyczny, tropikalny koktajl, którego pochodzenie sięga Polinezyjskiej kultury tiki, opartej na panteonie i własnych wierzeniach. Jego nazwa wywodzi się z tahitańskiego słowa „Maita’i „, co oznacza „dobry ” lub „najlepszy „. Mimo tego, że składniki Mai Tai nie są jakoś bardzo wyszukane, to połączenie rumu, likieru z migdałów, Triple Sec i świeżo wyciśniętego soku z limonki tworzy dość złożony smak, który idealnie oddaje tropikalny charakter trunku.
Składniki:
biały rum – 20 ml
ciemny rum – 20 ml
Amaretto – 25 ml
60 ml soku ananasowego
15 ml grenadyny
kruszony lód
cytrus do dekoracji
Przygotowanie:
Do shakera barmańskiego dodaj lód i wszystkie składniki (oprócz grenadyny), a następnie energicznie wstrząśnij.
Do szklanki wlej grenadynę i dodaj 3-4 łyżki kruszonego lodu.
Przelej koktajl z szejkera do szklanki.
Udekoruj kawałkiem cytryny, lub pomarańczy.
Godfather to prawdziwy klasyk, który łączy w sobie prostotę i głębię 2 smaków: whiskey y Disaronno. Jego nazwa, według niektórych źródeł, może pochodzić od filmu „Ojciec Chrzestny ” (ang. „The Godfather „), w kórym to włoski klan przestępczy Carleone często się nim raczył. Dla podkreślenia nut smakowych i aromatu, zalecam dodać kilka kropel angostury.
Składniki:
60 ml szkockiej whisky, np. Ballentine
30 ml Amaretto
3-5 kropel angostury
kostki lodu
skórka cytryny
Przygotowanie:
Wrzuć kilka kostek lodu do szklanki typu Old Fashioned .
Teraz wlej do niej alkohole, angosturę i wymieszaj łyżką barmańską.
Udekoruj skórką cytryny. Na zdrowie!
Pod numerem 5 znajduje się Godmother – elegancka kuzynka Ojca chrzestnego o bardzo subtelnym smaku. „Matka chrzestna ” to połączenie likieru z migdałów i czystej wódki. W przepisie poniżej nie zapominam także o kilku kroplach angostury bitter, aby podkreślić unikalne nuty koktajlu.
Składniki:
50 ml wódki
40 ml Disaronno Originale
2-3 krople angostura bitter
lód
skórka cytryny
Przygotowanie:
Wlej wszystkie składniki do szklanki z lodem.
Delikatnie wymieszaj łyżką barmańską, udekoruj skórką od cytryny i gotowe 🙂
6. Homely Smoke
Homely Smoke to interesująca kombinacja kilku komponentów: francuskiego koniaku, whiskey, Disaronno, płynnego miodu i angostury. Jest to zupełnie nowa propozycja na moim blogu i przyznam się bez bicia, że dla mnie jak dotąd nieznana ;). Homely Smoke to mocny drink , obok którego nie można przejść obojętnie, dlatego postanowiłem uwzglednić go w moim zestawieniu: 10 przepisów na drinki z Amaretto . Myślę, że warto pobawić się trochę i spróbować go w domu.
Składniki:
45 ml koniaku np. Hennessy
20 ml Disaronno
15 ml whisky
2 łyżeczki płynnego miodu
2 krople angostury
kostki lodu
Przygotowanie:
Do szklanki wrzuć lód, dolej alkohole, miód i angosturę.
Dokładnie mieszaj łyżką barmańską i przelej przez sitko do kieliszka koktajlowego.
7. Screaming Orgazm
Screaming Orgazm to bogaty w smaku, kremowy drink z Amaretto , który oprócz likieru migdałowego łączy w sobie delikatny blend kawy i czekolady. Idealny jako deser, „krzyczący orgazm” przygotujesz w maksymalnie 5 minut przy pomocy blendera. Przekonaj się sam@.
Składniki:
45 ml Baileys
45 ml Disaronno
60 ml mleka
kostki lodu
sos czekoladowy do dekoracji (opcjonalnie)
bita śmietana
wisienka konserwowa
Przygotowanie:
Do blendera dodaj alkohole, mleko, klika małych kostek lodu i zmiksuj przez kilkanaście sekund.
Opcjonalnie szklankę od wewnątrz udekoruj płynną czekoladą, a następnie przelej otrzymany koktajl.
Na koniec udekoruj bitą śmietaną, dorzuć wiśnię i gotowe!
8. García
Drink García to kremowy trunek, składający się z 3 mocnych alkoholi: Whiskey , Drambuie i Amaretto. Subtelny aromat i mocny smak dopełnia tutaj śmietana, oraz cynamon. García to typowo słodki, deserowy trunek, którym polecam degustować się po posiłku. Warto zauważyć, że połączenie składników musi być odpowiednio wyważone, a by mieszanka zachowała konsystencję i była przyjemna w smaku. Dlatego też polecam trzymać się proporcji w przepisie poniżej 🙂
Składniki:
25 ml whiskey
50 ml śmietanki
30 ml Disaronno
20 ml Drambuie
lód
cynamon
Przygotowanie:
Wlej alkohole i gęstą śmietank do shakera.
Wstrząśnij energicznie przez 10-15 sekund, aż do całkowitego wymieszania się składników.
Koktajl podawaj w kieliszku od Martini .
Na koniec udekoruj odrobiną cynamonu na wierzchu.
9. Prażony Migdał
Na przedostatnim miejscu na mojej liście przepisów na drinki z Amaretto znalaz się trunek o intrygującej nazwie: Prażony Migdał . Składa się on z 2 łatwo dostępnych alkoholi: Disaronno i Kahlua (likier kawowy), a kremowy charakter dopełnia tutaj śmietana. Prażony Migdał przygotujesz w mniej niż 3 minuty, zatem gorąco go polecam; zwłaszcza fanatykom drinków z kawą !
Składniki:
45 ml Amaretto
30 ml Kahlua
60 ml śmietanki
lód
opcjonalnie wiśnia konserwowa do dekoracji
Przygotowanie:
Alkohole i śmietanę wlej do szejkera barmańskiego, dodaj lód i mocno wstrząśnij.
Rozlej do średniej szklanki, lub kieliszka i udekoruj wiśnią konserwową. Voila!
10. Italian Margarita
Pytanie: Smakuje Ci klasyczna Margarita z meksykańską tequilą? Jeśli tak, to zachęcam do spróbowania czegoś nowego: Italian Margarita – czyli wersji z migdałowym likierem Amaretto zamiast Cointreau. Subtelny smak migdałów z sokiem pomarańczowym na finiszu, świetnie komponuje się tutaj z nieporównywalnym aromatem tequili, pieszcząc tym samym nasze podniebienie. A sam przepis na włoską Margaritę , to bułka z masłem.
Składniki:
45 ml Tequili
30 ml Disaronno
60 ml soku z czerwonej pomarańczy
15 ml soku z limonki
lód
sól, lub cukier do dekoracji brzegu kieliszka
kawałek cytrusa jako dekoracja (limonka, pomarańcza, cytryna)
Przygotowanie:
Dodaj składniki do shakera wypełnionego lodem i dobrze wstrząśnij.
Przelej do kieliszka/szklanki z lodem ozdobionej solą, lub cukrem. Udekoruj kawakiem cytrusa.
Dzięki, że dotrwał@ś do końca tego artykułu. To tyle na dziś jeśli chodzi o proste propozycje na drinki z Amaretto . Mam nadzieję, że przy najbliższej okazji skorzystasz z któregoś z powyższych przepisów 🙂 Tymczasem na mnie już pora. Do następnego razu.
Ps. Masz pytania, wątpliwości; a może chcesz podzielić się konstruktywną krytyką? Daj znać w komentarzu! Jak zawsze każda interakcja z Waszej strony to dla mnie dodatkowa motywacja, aby ciągnąć ten wózek dalej i rozwijać mój blog. 🙂