Drinki z Amaretto cieszą się sławą w Polsce już od dobrych kilku(nastu) lat. Jakoś w ogóle mnie to nie dziwi, ponieważ ten włoski likier z migdałów o niebiańskim smaku i słodkim aromacie doskonale nadaje się (w zasadzie) na każdą okazję. Większość z nas zwykle delektuje się Amaretto on the rocks; inni próbują łączyć destylat z różnymi składnikami, poszukując nowych doświadczeń smakowych. Myślę, że nie ma nic złego w eksperymentowaniu. W końcu, w taki właśnie sposób powstają nowe drinki i koktajle – metodą prób i błędów.
Jedną z najpopularniejszych marek, która od dawien dawna destyluje Amaretto jest: Disaronno. Pomimo tego, że tradycyjny likier produkowany jest z nasion moreli i migdałów, o dziwo właściciele Disaronno Originale przekonują, że tradycyjna receptura w ogóle nie zawiera migdałów! Z drugiej strony, jakoś nie kwapią się aby wyjawić prawdziwe składniki likieru, twierdząc, że wszystkie komponenty, oraz sam proces destylacji były, są i będą ściśle strzeżonym sekretem.
Drinki z Amaretto – proste propozycje dla każdego
Spis Treści
ToggleW dzisiejszych propozycjach na drinki z Amaretto przedstawię 10 łatwych do przygotowania trunków. Mam nadzieję, że w ten sposób zachęcę Was do próbowania własnych sił w świecie koktajli. Gwarantuję, że taka zabawa w barmana daje dużo frajdy i odpręża po pracy. Już nie wspomnę o tym jaka to radocha przyrządzić takie Mojito sąsiadowi, czy pięknie prezentujący się Cosmopolitan ciotce. 🙂
1. Amaretto Sour
Na pierwszym miejscu znajduje się chyba najbardziej popularny na świecie drink z Amaretto – ten z rodziny sour. Przygotowanie trunku jest proste jak drut. Jedyne co będziemy potrzebować to: Disaronno, sok z limonki (ewentualnie cytryny), syrop cukrowy i parę kostek lodu. Sprawdź sam@ – przepis znajdziesz poniżej.

Składniki:
- 75 ml Amaretto
- 45 ml soku z cytryny
- 10 ml syropu cukrowego
- 1 białko jajka
- lód
- kawałek pomarańczy, cytryny, lub wiśni konserwowej
Przygotowanie:
- W shakerze dosyp kostki lodu, oraz wlej: likier, sok z limonki, syrop cukrowy i białko jajka. Energicznie potrząśnij.
- Wlej do szklanki z lodem.
- Udekoruj plasterkiem cytryny, pomarańczy lub wiśnią konserwową.
2. Jockey Club
Jeśli szukasz sprawdzonych przepisów na drinki z ginem, Jockey Club to coś dla Ciebie. Pierwsze przepisy na ten drink sprzed kilkudziesięciu lat sugerowały użycie tzw. Crème de Noyaux; dość trudno dostępnego likieru migdałowego. Problem w tym, że Crème de Noyaux ze względu na intensywny, ziołowy aromat, nie wszystkim smakuje, toteż nowsze przepisy na Jockey Club proponują skorzystanie z dobrodziejstw Disaronno.
Składniki:
- 60 ml ginu
- 25 ml Amaretto
- 25 ml soku z limonki
- kilka kropli angostury bitter
- skórka cytrusa do dekoracji
- lód
Przygotowanie:
- Do szakera barmańskiego wlej alkohole i sok z limonki, a na koniec dodaj 3-4 kostki lodu.
- Solidnie potrząśnij i przelej do małej szklanki, lub kieliszka (bez lodu).
- Udekoruj skórką cytrusa, np. pomarańczy
3. Mai Tai
Na mojej liście 10 przepisów na drinki z Amaretto, Mai Tai zajmuje zaszczytną pozycję numer 3. Jest to klasyczny, tropikalny koktajl, którego pochodzenie sięga Polinezyjskiej kultury tiki, opartej na panteonie i własnych wierzeniach. Jego nazwa wywodzi się z tahitańskiego słowa „Maita’i„, co oznacza „dobry” lub „najlepszy„. Mimo tego, że składniki Mai Tai nie są jakoś bardzo wyszukane, to połączenie rumu, likieru z migdałów, Triple Sec i świeżo wyciśniętego soku z limonki tworzy dość złożony smak, który idealnie oddaje tropikalny charakter trunku.
Składniki:
- biały rum – 20 ml
- ciemny rum – 20 ml
- Amaretto – 25 ml
- 60 ml soku ananasowego
- 15 ml grenadyny
- kruszony lód
- cytrus do dekoracji
Przygotowanie:
- Do shakera barmańskiego dodaj lód i wszystkie składniki (oprócz grenadyny), a następnie energicznie wstrząśnij.
- Do szklanki wlej grenadynę i dodaj 3-4 łyżki kruszonego lodu.
- Przelej koktajl z szejkera do szklanki.
- Udekoruj kawałkiem cytryny, lub pomarańczy.
4. Godfather
Godfather to prawdziwy klasyk, który łączy w sobie prostotę i głębię 2 smaków: whiskey y Disaronno. Jego nazwa, według niektórych źródeł, może pochodzić od filmu „Ojciec Chrzestny” (ang. „The Godfather„), w kórym to włoski klan przestępczy Carleone często się nim raczył. Dla podkreślenia nut smakowych i aromatu, zalecam dodać kilka kropel angostury.
Składniki:
- 60 ml szkockiej whisky, np. Ballentine
- 30 ml Amaretto
- 3-5 kropel angostury
- kostki lodu
- skórka cytryny
Przygotowanie:
- Wrzuć kilka kostek lodu do szklanki typu Old Fashioned.
- Teraz wlej do niej alkohole, angosturę i wymieszaj łyżką barmańską.
- Udekoruj skórką cytryny. Na zdrowie!
5. Godmother
Pod numerem 5 znajduje się Godmother – elegancka kuzynka Ojca chrzestnego o bardzo subtelnym smaku. „Matka chrzestna” to połączenie likieru z migdałów i czystej wódki. W przepisie poniżej nie zapominam także o kilku kroplach angostury bitter, aby podkreślić unikalne nuty koktajlu.
Składniki:
- 50 ml wódki
- 40 ml Disaronno Originale
- 2-3 krople angostura bitter
- lód
- skórka cytryny
Przygotowanie:
- Wlej wszystkie składniki do szklanki z lodem.
- Delikatnie wymieszaj łyżką barmańską, udekoruj skórką od cytryny i gotowe 🙂
6. Homely Smoke
Homely Smoke to interesująca kombinacja kilku komponentów: francuskiego koniaku, whiskey, Disaronno, płynnego miodu i angostury. Jest to zupełnie nowa propozycja na moim blogu i przyznam się bez bicia, że dla mnie jak dotąd nieznana ;). Homely Smoke to mocny drink, obok którego nie można przejść obojętnie, dlatego postanowiłem uwzglednić go w moim zestawieniu: 10 przepisów na drinki z Amaretto. Myślę, że warto pobawić się trochę i spróbować go w domu.
Składniki:
- 45 ml koniaku np. Hennessy
- 20 ml Disaronno
- 15 ml whisky
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- 2 krople angostury
- kostki lodu
Przygotowanie:
- Do szklanki wrzuć lód, dolej alkohole, miód i angosturę.
- Dokładnie mieszaj łyżką barmańską i przelej przez sitko do kieliszka koktajlowego.
7. Screaming Orgazm
Screaming Orgazm to bogaty w smaku, kremowy drink z Amaretto, który oprócz likieru migdałowego łączy w sobie delikatny blend kawy i czekolady. Idealny jako deser, „krzyczący orgazm” przygotujesz w maksymalnie 5 minut przy pomocy blendera. Przekonaj się sam@.
Składniki:
- 45 ml Baileys
- 45 ml Disaronno
- 60 ml mleka
- kostki lodu
- sos czekoladowy do dekoracji (opcjonalnie)
- bita śmietana
- wisienka konserwowa
Przygotowanie:
- Do blendera dodaj alkohole, mleko, klika małych kostek lodu i zmiksuj przez kilkanaście sekund.
- Opcjonalnie szklankę od wewnątrz udekoruj płynną czekoladą, a następnie przelej otrzymany koktajl.
- Na koniec udekoruj bitą śmietaną, dorzuć wiśnię i gotowe!
8. García
Drink García to kremowy trunek, składający się z 3 mocnych alkoholi: Whiskey, Drambuie i Amaretto. Subtelny aromat i mocny smak dopełnia tutaj śmietana, oraz cynamon. García to typowo słodki, deserowy trunek, którym polecam degustować się po posiłku. Warto zauważyć, że połączenie składników musi być odpowiednio wyważone, aby mieszanka zachowała konsystencję i była przyjemna w smaku. Dlatego też polecam trzymać się proporcji w przepisie poniżej 🙂
Składniki:
- 25 ml whiskey
- 50 ml śmietanki
- 30 ml Disaronno
- 20 ml Drambuie
- lód
- cynamon
Przygotowanie:
- Wlej alkohole i gęstą śmietank do shakera.
- Wstrząśnij energicznie przez 10-15 sekund, aż do całkowitego wymieszania się składników.
- Koktajl podawaj w kieliszku od Martini.
- Na koniec udekoruj odrobiną cynamonu na wierzchu.
9. Prażony Migdał
Na przedostatnim miejscu na mojej liście przepisów na drinki z Amaretto znalaz się trunek o intrygującej nazwie: Prażony Migdał. Składa się on z 2 łatwo dostępnych alkoholi: Disaronno i Kahlua (likier kawowy), a kremowy charakter dopełnia tutaj śmietana. Prażony Migdał przygotujesz w mniej niż 3 minuty, zatem gorąco go polecam; zwłaszcza fanatykom drinków z kawą!
Składniki:
- 45 ml Amaretto
- 30 ml Kahlua
- 60 ml śmietanki
- lód
- opcjonalnie wiśnia konserwowa do dekoracji
Przygotowanie:
- Alkohole i śmietanę wlej do szejkera barmańskiego, dodaj lód i mocno wstrząśnij.
- Rozlej do średniej szklanki, lub kieliszka i udekoruj wiśnią konserwową. Voila!
10. Italian Margarita
Pytanie: Smakuje Ci klasyczna Margarita z meksykańską tequilą? Jeśli tak, to zachęcam do spróbowania czegoś nowego: Italian Margarita – czyli wersji z migdałowym likierem Amaretto zamiast Cointreau. Subtelny smak migdałów z sokiem pomarańczowym na finiszu, świetnie komponuje się tutaj z nieporównywalnym aromatem tequili, pieszcząc tym samym nasze podniebienie. A sam przepis na włoską Margaritę, to bułka z masłem.
Składniki:
- 45 ml Tequili
- 30 ml Disaronno
- 60 ml soku z czerwonej pomarańczy
- 15 ml soku z limonki
- lód
- sól, lub cukier do dekoracji brzegu kieliszka
- kawałek cytrusa jako dekoracja (limonka, pomarańcza, cytryna)
Przygotowanie:
- Dodaj składniki do shakera wypełnionego lodem i dobrze wstrząśnij.
- Przelej do kieliszka/szklanki z lodem ozdobionej solą, lub cukrem. Udekoruj kawakiem cytrusa.
Dzięki, że dotrwał@ś do końca tego artykułu. To tyle na dziś jeśli chodzi o proste propozycje na drinki z Amaretto. Mam nadzieję, że przy najbliższej okazji skorzystasz z któregoś z powyższych przepisów 🙂 Tymczasem na mnie już pora. Do następnego razu.
Ps. Masz pytania, wątpliwości; a może chcesz podzielić się konstruktywną krytyką? Daj znać w komentarzu! Jak zawsze każda interakcja z Waszej strony to dla mnie dodatkowa motywacja, aby ciągnąć ten wózek dalej i rozwijać mój blog. 🙂
Do usłyszenia!
Krzysztof
Inne artykuły:





