Żubrówka z sokiem jabłkowym, czyli popularny drink Szarlotka (znany także jako Tatanka) to kolejna pozycja na moim blogu, o której już pewnie nie raz słyszał@ś. W końcu przygotowuje się go wykorzystując jedną z najbardziej znanych wódek w kraju spod znaku Bizona z Podlasia.
Przepis na Szarlotkę jest banalnie prosty i szybki, a jej składniki to wyżej wymieniona Żubrówka, sok jabłkowy i szczypta cynamonu, która świetnie podkreśla smak naszego koktajlu. Cynamon można ewentualnie zastąpić goździkami, bądź imbirem w proszku, by w ten sposób spersonalizować trochę ów drink. Tak naprawdę wybór należy do Ciebie 🙂
Szarlotka – Żubrówka z sokiem jabłkowym – przepis
Żubrówkę z sokiem jabłkowym i cynamonem śmiało można serwować zarówno latem, jak i zimą. Z tym, że w te chłodne miesiące polecam spróbować Szarlotkę na ciepło, podgrzewając ją w garnuszku (uważaj tylko, żeby nie zagotować). Gwarantuję, że nic tak nie rozgrzewa jak kilka łyków apetycznej mikstury o smaku jabłka. Polecam!
Składniki:
- 1.5 uncji (45 ml) Żubrówki
- sok jabłkowy do dopełnienia
- cynamon, lub imbir, lub goździki
- plasterek jabłka posiekany na małe kawałki
- lód (do grzańca nie dodawaj lodu)
Przygotowanie:
- Do średniej wielkości szklanki dodaj lód.
- Teraz wlej wódkę, sok jabłkowy i szczyptę cynamonu.
- Zamieszaj, wrzuć kosiekane jabłko i gotowe. Drink Szarlotka możesz ozdobić wedle własnych preferencji.
Jeśli masz uwagi do tego przepisu, a może chciał@byś zaproponować ulepszoną wersję dzisiejszego drinka, napisz do mnie, korzystając z formularza kontaktowego. Twoja opinia jest dla mnie bardzo ważna 🙂
Inne przepisy: