Stworzony przez australijskiego barmana Sama Rossa, pyszny drink penicylina z miodem i imbirem, to według mnie jeden z tych trunków, którego po prostu trzeba spróbować. Autor poleca spożywać koktajl przede wszystkim w jesienno-zimowe dni, lub wtedy, gdy mamy ochotę na bogaty w smaku drink z whisky, z imbirem, miodem i cytryną.
Na tej stronie spotkasz różne przepisy na drinki imbirowe. Do najpopularniejszych z nich należą: Moscow Mule czy Tykanie Zegarka. Jednak w mojej skromnej opini, koktajl penicylina to mieszanka jeszcze bardziej intrygująca, o wybitnie głębokim smaku; a także dużo bardziej aromatyczna niż jej poprzednicy.
Koktajl rewitalizujący ciało
Osobiście uważam, że ten prosty drink jest bardzo oryginalny i pomimo tego, że nie jest zbyt dobrze znany, każdy, miłośnik whisky, powinien go spróbować. Jak sama nazwa wskazuje, drink penicylina jest idealny, gdy pragniemy reaktywować (wzmocnić) nasz organizm dawką whisky z imbirem, miodem i cytryną. Wiele osób, które spróbowały ów koktajl, twierdzi również, że jego cudowne składniki skutecznie zwalczają objawy przeziębienia; podobno o wiele szybciej niż niektóre leki 😉
Syrop miodowy z imbirem
Zanim jednak zaczniemy, przygotujemy syrop miodowo-imbirowy z odrobiną startej skórki z cytryny. Do dzieła!
Składniki:
- 1/4 szklanka imbiru posiekanego na małe kawałki
- 1 szklanka wody
- 1 1/4 szklanka płynnego miodu
- łyżeczka startej skórki z cytryny
Przygotowanie:
- Dodaj wszystkie składniki do małego rondelka i doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz płomień i gotuj przez około 30 minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
- Zdejmij z ognia i odstaw na 1 godzinę do wystudzenia.
- Odcedź płyn za pomocą sitka i przechowuj w butelce. Syrop musi być przechowywany w lodówce. Termin ważności to maksymalnie 2 tygodnie.
Drink Penicylina – przygotowanie
Składniki:
- 2.5 uncji (75 ml) szkockiej whiskey (Johnnie Walker, Ballentine’s, The Glenlivet, Chivas)
- 0.8 uncji (25 ml) soku z cytryny
- 1 uncja (30 ml) syropu miodowo-imbirowego
- skórka z cytryny lub kawałek imbiru do dekoracji
- lód
Przygotowanie:
- Dodaj szkocką whisky, sok z cytryny i syrop miodowo-imbirowy do shakera barmańskiego z kostkami lodu.
- Wstrząśnij przez około 15 sekund, a następnie przelej przez sitko do szklanki z lodem.
- Udekoruj skórką z cytryny lub kawałkiem imbiru.
Przeczytaj także:
Syn mi coś takiego robi 7,5ml Adberga 60ml szkockiej, sok z cytryny 15ml świeży wyciskany imbir oraz syrop miodowy. Rewelacja 😀
Hej, Drinki z imbirem i z cytryną to rewelacja. 🙂