Zanurz się w tropikalnym klimacie Ameryki Południowej z wyjątkowym przepisem na: Drink Passoa. Ten ekscytujący koktajl, inspirowany przez brazylijską maracuję, doskonale łączy egzotyczne smaki owoców z domieszką kwiatów tropikalnych.
Pierwszym trunkiem z Passoa na tym blogu był Pornstar Martini – elegancki koktajl na bazie wódki waniliowej. Teraz pora na kolejne odkrycie, tym razem z rumem. Podawany z dużą ilością lodu, Drink z Passoã jest idealny na upalne dni i wieczory, kiedy potrzebujesz czegoś, co ochłodzi Cię i jednocześnie pobudzi zmysły. Daj się porwać egzotyce i zanurz się w niepowtarzalnej przygodzie z poniższym prostym przepisem.
Pyszny koktajl z likierem Passoã i rumem
Spis Treści
ToggleDo przygotowania naszego koktajlu użyję Passoã – popularnego na całym świecie likieru z soczystej marakui. Słodko-kwaskowy smak destylatu to niesamowicie wybuchowa mieszanka dla naszych kubków smakowych. Likier sam w sobie jest jednak bardzo wyrazisty w smaku, przez co nie da się go pić samego; ale do koktajli z kolei jak znalazł;) Przygotuj Drink Passoa z rumem i sokiem ananasowym razem z nami i przenieś się prosto na słoneczne plaże Copacabana w Rio de Janeiro.
Drink z Passoa z sokiem ananasowym
Składniki:
- 2 uncje (60 ml) Passoã
- 1 uncja (30 ml) białego rumu Bacardi
- 0.7 uncji (20 ml) świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 2.5 uncje (75 ml) soku ananasowego
- lód
- mięta, limonka i/lub kawałek marakui do dekoracji
Przygotowanie:
-
W shakerze barmańskim wymieszaj: lód, Passoã, rum, sok z limonki, sok ananasowy.
-
Przelej otrzymaną mieszankę (bez lodu) do szklanki wypełnionej świeżym lodem.
-
Tak otrzymany drink Passoa udekoruj wedle własnego upodobania.
Co to jest likier Passoa?
Passoã to bardzo dobrze znany likier w świecie miksologii, o intrygującym smaku równikowej maracui. Wbrew pozorm, nie jest produkowany w Brazylii, tylko w pobliskiej Holandii. Wypuszczony do „seryjnej produckji” dość niedawno, bo w 1986 roku, destylat powstał z myślą o zaspokojeniu zapotrzebowania na tropikalne smaki egzotycznych owoców wśród Europejczyków. Dziś można chyba śmiało zaryzykować tezę, że Passoa przyjął się na europejskim rynku.
Jak smakuje Passoa?
Passoã ma wyraźny, tropikalny smak, który odzwierciedla soczystość i kwasowość owocu marakui. To właśnie dzięki swojej unikalnej, głębokiej smakowej charakterystyce, ów likier jest doskonałym dodatkiem do różnych koktajli i prostych drinków.
Od inauguracji z 1986 roku, Passoã zyskał popularność na całym świecie, stając się jednym z najbardziej rozpoznawalnych egzotycznych likierów. Mimo iż pochodzi z Holandii, jest silnie związany z brazylijską kulturą i klimatem. Marakuja to owoc, który często łączony jest z Ameryką Południową, a w szczególności z Brazylią. Gorąco polecam, gdyż jest to bardzo aromatyczny destylat, który nadaje koktajlom wyjątkowej elegancji.
Inne przepisy: