Manhattan

drink manhattan
Strona główna » Blog » Manhattan

Jeden z najstarszych koktajli na świecie – drink Manhattan, to idealny wybór dla osób kochających unikalny smak whiskey z dodatkiem czerwonego wermutu.

Przepis na drink Manhattan, to mieszanka whiskey (bądź burbonu) z czerwonym wermutem. Podobnie jak w przypadku Old Fashioned, również i tutaj dodajemy kilka kropli angostury, aby podkreślić wykwintny aromat tego mocnego koktajlu. Warto wspomnieć, że nasz drink z whiskey powstał ponad aż 130 lat temu! A dokładnie w 1890 roku, kiedy to niejaki barman o nazwisku Black, zaserwował go po raz pierwszy w jednym z barów na nowojorskim Brodway’u. Dzięki jego prostocie (zawiera tylko 3 składniki), Manhattan szybko stał się popularny nie tylko w Nowym Jorku, ale także w całych Stanach Zjednoczonych.

Drink Manhattan – Krzepki i prosty

drink manhattan

Na początku XX wieku Manhattan pijali tylko mężczyźni, bez lodu i w szklankach przeznaczonych do whiskey. Dopiero, w latach 70-tych ubiegłego stulecia zaczęto serwować ów koktajl w kieliszkach (jak na zdjęciu) z dodatkiem skórki pomarańczowej. A w kolejnych latach, zyskał sławę również wśród pań.

Jego przygotowanie jest naprawdę proste i zajmuje kilka minut. Wystarczy dodać wszystkie składniki do szklanki z lodem, wymieszać i gotowe! Jestem pewien, że nie będziesz miał żadnego problemu, aby przyrządzić go w domu. Ale uwaga! Koktajl jes wysokoprocentowy i na dodatek „solidny” w smaku i aromacie. A zatem, ostrożnie z jego dawkowaniem dla osób o tzw. „słabej głowie” 😉

Manhattan – przepis

Właściwe proporcje składników mogą się różnić w zależności od preferencji, ale klasyczny przepis wygląda mniej więcej tak:

Składniki:

  • 2.5 uncji (75 ml) burbon lub whiskey
  • 1 uncja (30 ml) czerwony wermut (np. Martini Rosso)
  • 3 – 4 kropel angostury
  • kawałek skórki od pomarańczy do dekoracji
  • kilka kostek lodu

Sposób przygotowania:

koktajl z manhattanu
  1. Dodaj kilka kostek lodu do wysokiej szklanki, a następnie whiskey, wermut i angosturę.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki długą łyżką barmańską.
  3. Przecedzić do schłodzonego wcześniej kieliszka koktajlowego.
  4. Wyciśnij sok ze skórki pomarańczy nad drinkiem.
  5. Skręć w rekach tą samą skórkę i włóż do środka kieliszka. Gotowe 🙂

Symbol klasy i elegancji

Manhattan charakteryzuje się głębokim, złożonym smakiem. Zawartość whisky nadaje mu moc i wyrazistość, które są doskonale równoważone przez słodycz wermutu. Natomiast, Bitter Angostura zapewnia dodatkową goryczkę, która zaostrza całokształt drinka i dodaje mu aromatycznej głębi.

Koktajl ten jest symbolem klasy i elegancji; często kojarzony z okresem zakazu produkcji i sprzedaży alkoholu w USA (1920-1933). Dziś drink Manhattan jest stałym punktem w menu każdego szanującego się baru i jest nieodzowną częścią dziedzictwa koktajlowego świata. Gorąco polecam!


Inne przepisy, które też mogą Cię zainteresować:

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Manhattan
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *