Jeden z najstarszych koktajli na świecie – drink Manhattan, to idealny wybór dla osób kochających unikalny smak whiskey z dodatkiem czerwonego wermutu.
Przepis na drink Manhattan, to mieszanka whiskey (bądź burbonu) z czerwonym wermutem. Podobnie jak w przypadku Old Fashioned, również i tutaj dodajemy kilka kropli angostury, aby podkreślić wykwintny aromat tego mocnego koktajlu. Warto wspomnieć, że nasz drink z whiskey powstał ponad aż 130 lat temu! A dokładnie w 1890 roku, kiedy to niejaki barman o nazwisku Black, zaserwował go po raz pierwszy w jednym z barów na nowojorskim Brodway’u. Dzięki jego prostocie (zawiera tylko 3 składniki), Manhattan szybko stał się popularny nie tylko w Nowym Jorku, ale także w całych Stanach Zjednoczonych.
Drink Manhattan – Krzepki i prosty
Spis Treści
ToggleNa początku XX wieku Manhattan pijali tylko mężczyźni, bez lodu i w szklankach przeznaczonych do whiskey. Dopiero, w latach 70-tych ubiegłego stulecia zaczęto serwować ów koktajl w kieliszkach (jak na zdjęciu) z dodatkiem skórki pomarańczowej. A w kolejnych latach, zyskał sławę również wśród pań.
Jego przygotowanie jest naprawdę proste i zajmuje kilka minut. Wystarczy dodać wszystkie składniki do szklanki z lodem, wymieszać i gotowe! Jestem pewien, że nie będziesz miał żadnego problemu, aby przyrządzić go w domu. Ale uwaga! Koktajl jes wysokoprocentowy i na dodatek „solidny” w smaku i aromacie. A zatem, ostrożnie z jego dawkowaniem dla osób o tzw. „słabej głowie” 😉
Manhattan – przepis
Właściwe proporcje składników mogą się różnić w zależności od preferencji, ale klasyczny przepis wygląda mniej więcej tak:
Składniki:
- 2.5 uncji (75 ml) burbon lub whiskey
- 1 uncja (30 ml) czerwony wermut (np. Martini Rosso)
- 3 – 4 kropel angostury
- kawałek skórki od pomarańczy do dekoracji
- kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
- Dodaj kilka kostek lodu do wysokiej szklanki, a następnie whiskey, wermut i angosturę.
- Wymieszaj wszystkie składniki długą łyżką barmańską.
- Przecedzić do schłodzonego wcześniej kieliszka koktajlowego.
- Wyciśnij sok ze skórki pomarańczy nad drinkiem.
- Skręć w rekach tą samą skórkę i włóż do środka kieliszka. Gotowe 🙂
Symbol klasy i elegancji
Manhattan charakteryzuje się głębokim, złożonym smakiem. Zawartość whisky nadaje mu moc i wyrazistość, które są doskonale równoważone przez słodycz wermutu. Natomiast, Bitter Angostura zapewnia dodatkową goryczkę, która zaostrza całokształt drinka i dodaje mu aromatycznej głębi.
Koktajl ten jest symbolem klasy i elegancji; często kojarzony z okresem zakazu produkcji i sprzedaży alkoholu w USA (1920-1933). Dziś drink Manhattan jest stałym punktem w menu każdego szanującego się baru i jest nieodzowną częścią dziedzictwa koktajlowego świata. Gorąco polecam!
Inne przepisy, które też mogą Cię zainteresować: