Niebieski drink Kamikaze (bądź Kamikadze) to chyba jeden z najbardziej znanych shotów serwowanych w barach na całym świecie. A jego przepis jest łatwy, prosty i przyjemny – zaraz sam się o tym przekonasz 🙂
Podobnie jak w przypadku Blue Lagoon (którego przepis znajdziesz na moim blogu), do przygotowania Kamikaze także potrzebna nam będzie wódka, oraz Blue Curacao. Różnica między nimi jest jednak znaczna – Kamikadze to shot, pity na raz :), a Niebieska Laguna to koktajl.
Kamikaze Drink – przepis
Shot Kamikaze (jak nazwa sugeruje) powstał w Japonii, w jednym z amerykańskich barów, w drugiej połowie lat 40-tych XIX wieku. Jego nazwa nawiązuje do japońskich pilotów – lotników, którzy w czasie II wojny światowej dzielnie poświęcali swoje życie, broniąc tym samym ojczyzny przed wrogiem.
Smak Kamikaze można określić jako słodko-kwaśny; co wraz z intrygującym niebieskim kolorem, czyni go odpowiednią alternatywą na różnego kalibru imprezy. I jeszcze jedno – łatwo się go przyrządza, ponieważ nie musisz się martwić o dzielenie warstw. Wystarczy, że wszystko wymieszasz w szejkerze, rozlejesz do kieliszków 50ml i gotowe.
Składniki na 5 shotów:
- 2.6 uncji (80 ml) wódki
- 2.6 uncji (80 ml) Blue curacao
- 2.6 uncji (80-ml) soku z cytryny
- kostki lodu
Przygotowanie:
- Po kolei dodaj wszystkie składniki do szejkera barmańskiego wraz z kostkami lodu.
- Mocno wstrząśnij przez 10 sekund, a następnie rozlej do przygotowanych kieliszków.
- Pij na raz. Na zdrowie 🙂
PS. Jeśli szykujesz imprezę i w chciał@byś przygotować Kamikadze, mam dla Ciebie wskazówkę. Uszykuj sobie od razu całą butelkę trunku i pozostaw w lodówce. Bo jeśli shot zasmakuje gościom, na pewno poproszą o dokładkę. A jeśli się przygotujesz, nie bedziesz musiał@ męczyć się z wyciskaniem soku z cytryny i całym procesem szykowania od początku.
Inne artykuły i przepisy: