Drink Fireball Delight – idealny na deszczową aurę, taką jak ta dzisiaj za oknem. Pachnący cynamon, słodkie jabłko, niezapomniany smak, który orzeźwia i wprowadza w przemiły nastrój – to tak w skrócie 🙂
Jeśli znudziło Ci się spożywanie whiskey zawsze w ten sam sposób, czyli on the rocks, albo z colą (tzw. Cuba Libre), nie martw się. Dzisiaj zaprezentuję Ci interesujący i dość nowatorski przepis na drink na bazie kanadyjskiej whiskey Fireball.
Drink Firbeall Delight z kanadyjskiej whiskey
Ok, do działa! Będziemy potrzebować wspomnianą wyżej cynamonową whisky, którą ja kupuję przez internet (tak na marginesie to uwielbiam robić zakupy online ;)), ale myślę, że w niektórych większych supermarketach też można ją dodstać. Warto tutaj zaznaczyć, że w przeciwieństwie do innych whiskey dostępnych na naszym rynku, takich jak Johnny Walker czy Jack Daniels, Fireball wyróżnia się specyficznym słodkim smakiem, który zawdzięczamy mieszance cynamonu i substancji słodzącej. Brzmi interesująco, prawda?
W dzisiejszym wpisie zaprezentuję bardzo sympatyczny trunek o wyrazistym świątecznym charakterze, który idealnie spełni się w zesonie jesienno-zimowym. Mam nadzieję, że poniższy przepis na drink Fireball Delight wszystkim przypadnie do gustu 🙂
Składniki:
- 1,5 uncji (45 ml) whiskey Fireball
- 1,5 uncji (45 ml) soku jabłkowego
- 1 uncja (30 ml) soku z limonki, ewentualnie cytryny
- 0,7 uncji (20 ml) syropu cukrowego
- kostki lodu
- 1 białko jajka (ewentualnie albumina – suszone białko jajka kurzego)
- szczypta cynamonu do dekoracji
Przygotowanie:
- Dodaj wszystkie składniki (oprócz cynamonu) do szejkera barmańskiego wraz z kilkoma kostkami lodu.
- Zamknij szejker i energicznie wstrząśnij przez około 20 sekund.
- Przecedź przez sitko do wcześniej schłodzonej szklanki i delikatnie udekoruj cynamonem. Gotowe 🙂
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować: