Stworzony przez słynnego barmana Ambrose Birside, Clover Club to pyszny koktajl na bazie ginu i dry wermutu, z dodatkiem słodkiego syropu malinowego.
Krótka historia: Nazwa tego drinka z ginem narodziła się w Filadelfii w XIX wieku, kiedy to grupa prawników, bankierów i biznesmenów założyła klub w hotelu o nazwie Bellevue. W pierwszych latach, koktaj nie miał nazwy, ale z biegiem czasu otrzymał miano „Clover Club” (po polsku: Klub Koniczynki).
Clover Club z sokiem malinowym
Różne źródła donoszą, że drink Clover Club został wymyślony przez i dla członków wspólnoty hotelu Bellvue w Filadelfii kilka lat przed amerykańską prohibicją. W kolejnych latach szybko zyskał ogromną popularność na całym wschodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych.
Podobnie jak inne trunki z czasów prohibicji, takie jak Manhattan czy Boulevardier, również „Klub Koniczynki” jest uważany za wielki klasyk wród koktajli. Z biegiem czasu, nasz protagonista stracił niestety nieco na sławie, ponieważ sok malinowy w XIX wieku był stosunkowo trudno dostępny. Dlatego też, wielu barmanów często zastępowało go grenadyną, zmieniając w ten sposób całkowicie jego smak.
Ostatnia wzmianka – Osobiście do przygotowania Clover Club polecam użyć „własnej roboty” syropu malinowego ze świeżych owoców. Wszystko czego potrzebujesz to 100 gram owoców i około 5-6 łyżeczek cukru. Następnie w małym naczyniu połącz oba składniki, ugniatając je widelcem. A teraz pozostaw na około 20-30 minut, aby z otrzymanej mieszanki uwolnił się sok. Na koniec odcedź syrop i gotowe 🙂
Składniki:
- 2 uncje (60 ml) dry gin
- 0.7 uncji (20 ml) syrop malinowy
- 0.7 uncji (20 ml) dry wermut
- 20 ml sok z cytryny
- białko jaja lub pół łyżeczki albuminy (suszone białko jajka kurzego)
- lód
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wrzuć do shakera wraz z kilkoma kostkami lodu.
- Wstrząśnij energicznie przez około 20 sekund i przecedź do kieliszka.
- Opcjonalnie koktajl można udekorować np. miętą. Jednak myślę, że „pulchna” pianka jest wystarczająco atrakcyjna.
Inne wpisy na blogu: