Drink Dark 'n Stormy to pyszny i zarazem łatwy do zrobienia koktajl, który zawiera w swoim składzie orzeźwiające trio: ciemny rum, piwo imbirowe i limonkę. Warto tutaj dodać, że wyjątkowy smak trunku podkreślić można dodając do niego kilka kropel angostury, oraz syrop cukrowy.
Dark 'n Stormy jest spokrewniony z popularnym Moscow Mule na bazie wódki, piwa imbirowego (ewentualnie ginger ale) i limonki. Dlatego też, jestem przekonany, że zasmakuje wszystkim miłośnikom trunków z rumem, którzy pragną spróbować czegoś nowego. Przypuszcza się, że ów koktajl został wymyślony przez marynarzy na początku I Wojny Światowej, którzy ponoć mieli eksperymentować na pokładach swoich statków, mieszając ciemny rum z innymi alkoholami i składnikami, w tym z imbirem.
Dark 'n Stormy z piwem imbirowym
Nasz dzisiejszy drink z rumem powstał w pierwszych latach XX wieku, kiedy to jeden z marynarzy postanowił zmieszać ciemny rum Gosling’s Black Seal z napojem imbirowym. W kolejnych latach popularność trunku szybko wzrosła, nie tylko ze względu na jego pyszny i orzeźwiający smak, ale też z powodu prostoty z jaką można go przygotować. Do dzisiaj wiele osób pracujących w restauracjach i barach twierdzi, że oryginalny drink Dark 'n Stormy powinno się przyrządzać tylko i wyłącznie z rumem Gosling’s Black Seal. Ja jednak jestem nieco bardziej wyrozumiały i twierdzę, że zwykły Captain Morgan Black, czy Havana 7 także znakomicie się spiszą.
Składniki:
- 2 uncje (60 ml) Gosling’s Black Seal (ewentualnie innego ciemnego rumu)
- 0.5 uncji (15 ml) soku z limonki, świeżo wyciśniętego
- piwo imbirowe, do wypełnienia (około 5 uncji – 150 ml)
- angostura bitter
- 0.3 (10 ml) syropu cukrowego
- plasterek limonki, lub cytryny jako dekoracja
- lód
Przygotowanie:
- Do wysokiej szklanki dodaj kostki lodu i odstaw aż się schłodzi.
- Do szejkera barmańskiego wrzuć kilka kostek lodu a następni sok z limonki, parę kropel abgostury bitter (około 10), syrop cukrowy i potrząśnij.
- Przelej do zimnej szklanki wypełnionej lodem i wlej piwo imbirowe, zostawiając trochę miejsca na alkohol.
- Ostrożnie wlewaj rum (najlepiej przy użyciu łyżki barmańskiej) i w taki sposób, aby utworzyły się 2 warstwy (ciemna i jasna – jak na zdjęciu).
- Udekoruj plasterkiem limonki i gotowe. Na zdrowie 🙂
Inne przepisy: