Już niedługo rozpoczyna się sezon wiosenno-letni, w którym to po raz kolejny dominować będą zarówno owocowe, jak i orzeźwiające drinki. Do takich na pewno zaliczyć można Coco Loco – koktajl na bazie rumu i wódki, o zniewalającym smaku kokosa.
Kremowy Coco Loco
Drink Coco Loco to dość bliski kuzyn Pina Colady, ponieważ oba trunki charakteryzują się podobnymi składnikami, a także zbliżoną formą przygotowania. Osobiście myślę jednak, że „Zwariowany Kokos” jest po prostu smaczniejszy. Ten popularny na Karaibach drink, oprócz rumu, przyrządza się z mlekiem kokosowym. W niektórych przepisach na Coco Loco, które znalazłem na internecie, ich właściciele dodają także tequilę i wódkę. Ja jednak ograniczę się tylko do Bacardi. W przeciwnym razie, nasz koktajl będzie (według mnie) zbyt mocny. A przecież w letnie gorące dni chodzi raczej o to, aby zgasić pragnienie, a nie o to by się upić 😉
Zdaję sobie sprawę, że w Polsce nie jest łatwo kupić krem kokosowy, dlatego w tym celu polecam wycieczkę do tych większych supermarketów. W nich dostaniemy wszystkie niezbędne składniki bez najmniejszego problemu.
Składniki:
2 uncje (60 ml) białego rumu
3 uncje (90 ml) świeżego mleka kokosowego
1 uncja (30 ml) soku z limonki
0.5 uncji (15 ml) syropu cukrowego
lód
plaster limonki, lub ananasa do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotowanie koktajlu jest proste. Należy dodać wszystkie składniki (z wyjątkiem plasterków limonki) do blendera kuchennego i miksować przez kilkanaście sekund, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
Następnie wlej do wysokiej szklanki i udekoruj plasterkiem limonki, lub ananasa. Należy spożyć od razu po przygotowaniu.