Calimocho z Krainy Basków

przepis na kalimoxo
Strona główna » Blog » Calimocho z Krainy Basków

Nic nie utożsamia lepiej z duchem baskijskiej kultury niż Calimocho (Kalimotxo). Ta orzeźwiająca i łatwa do przygotowania mieszanka czerwonego wina i coli, to nie tylko klasyczny hiszpański napój, ale także symbol towarzyskiego życia w całym Kraju Basków. Dlaczego Calimocho jest tak szczególny? To proste – balansuje między goryczą coli i słodkością czerwonego wina, tworząc idealne połączenie, które jest jednocześnie zaskakujące, jak i niezwykle smakowite. Przygotowanie Kalimoxo to bułka z masłem i potrzebne są do tego tylko trzy składniki. Zato rezultat jest świetny! Czerwone wino łączy się z colą, tworząc eksplozję smaków, która jest jednocześnie pyszna, jak i niewiarygodnie prosta. A dodatkowego kwaskowego smaczku dodaje sok z limonki!

Przygotuj Calimocho krok po kroku

kalimocho przepis na drinkNiezależnie od tego, czy jesteś na wielkim baskijskim festiwalu, czy na małym domowym przyjęciu, przepis na Calimocho to świetna inicjatywa. Wyjątkowy charakter tego prostego drinka przyciąga zarówno miłośników wina, jak i tych, którzy pragną się orzeźwić. Podobnie jak Tinto de verano, nasz Kalimotxo przygotowuje się w dosłownie 2 minuty, w szklance wypełnionej lodem i z dodatkiem limonki. Przekonaj się sam@
Składniki:
  • pół litra czerwonego wina
  • pół litra coli
  • sok z połówki limonki
  • kilka kostek lodu
Przygotowanie:
  1. Uszykuj duży dzbanek i włóż do niego kilka kostek lodu.
  2. Dodaj czerwone wino. Wybierz takie, które lubisz – może to być tanie wino stołowe, ale jeśli wolisz, możesz użyć czegoś bardziej wykwintnego. Wybór należy do Ciebie.
  3. Następnie dodaj colę. Powinna być dobrze schłodzona, aby napój był orzeźwiający.
  4. Dodaj sok z połówki cytryny i dokładnie wymieszaj wszystko, aby składniki dobrze się połączyły. Voila!

Calimocho – historia

Historia Calimocho (znany także jako Kalimotxo) sięga lat 70. XX wieku. Legenda głosi, że podczas festiwalu w 1972 roku w Kraju Basków, miejscowi organizatorzy odkryli, że część czerwonego wina, które zakupili do sprzedaży, nie nadaje się już do spożycia. Dlatego też, zamiast marnować całą beczkę wina, postanowili „poprawić jej smak”, mieszając z colą. Do mieszanki dodali też kilka kropel cytryny, a całość serwowali z lodem. Niespodziewanie, ta kombinacja przypadła do gustu uczestnikom festiwalu i szybko zyskała popularność. Drink nazwano „Kalimotxo„, a sama nazwa powstała od pseudonimów dwóch członków miejscowego klubu, którzy po raz pierwszy zaprezentowali ów drink na festiwalu: „Kalimero” i „Motxo„. Dziś Calimocho jest popularnym drinkiem nie tylko w Kraju Basków, ale również w całej Hiszpanii i Ameryce Łacińskiej. Podobnie jak Sangria, często stanowi on nieodłączny element przyjęć i innych publicznych uroczystości. Przygotuj go w domu sam@ i przekonaj się o jego walorach smakowych.
Inne przepisy:
Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Calimocho
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *