Słyszał@ś kiedykolwiek o drinku Cactus Jack? Jeśli nie, to czytaj dalej, ponieważ w tym krótkim artykule zaprezentuję Ci przepis na kolejny prosty drink z tequilą. Nasz dzisiejszy trunek to słodki, wyróżniający się zielonym kolorem koktajl, który zaskakuje niecodziennym smakiem tequili, soków owocowych i dobrze już nam znanego destylatu: Blue Curacao.
Cactus Jack – trochę historii
Historia drinku Cactus Jack jest równie fascynująca, co jego niepowtarzalny smak. Otóż, dostępne źródła informują, że powstał on w jednym z niewielkich barów na Południowym Zachodzie Stanych Zjednoczonych w XX wieku. Inspirując się otaczającym go krajobrazem pełnym kaktusów, lokalny barman zdecydował się zmieszać wyciąg z kaktusa z meksykańską tequilą i z sokiem z limonki, tworząc tym samym jedyny w swoim rodzaju drink. Z biegiem czasu przepis na Cacktus Jack ewoluował, by w końcu przybrać nieco inną wersję – bardziej owocową.
Jesteś miłośnikiem oryginalnych koktajli i szukasz nowego, unikalnego przepisu do wypróbowania? Jeśli tak, to doskonale trafiłeś! Dziś zaprezentuję Ci drink Cactus Jack – ekscytującą mieszankę, która ożywi Twoje kubki smakowe jak mało który koktajl!
Składniki:
30 ml (1 uncja) tequili
20 ml (0.8 uncji) Blue Curacao
45 ml (1.5 uncji) soku pomarańczowego
45 ml (1.5 uncj1) soku ananasowego
15 ml (0.5 uncji) soku z cytryny
małe kostki lodu, limonka, jalapeños
Przygotowanie:
Wlej do shakera barmańskiego wszystkie płynne składniki wraz z lodem, jeden po drugim i mocno wstrząśnij.
Przelej drinka do średniej wielkości szklanki, lub od margarity.
Dodaj kilka kostek lodu i jako dekorację, udekoruj plasterkiem limonki i/lub jalapeños. Gotowe!