Bramble to całkiem popularny drink koktajlowy, stworzony w latach 80. XX wieku przez brytyjskiego barmana Dicka Bradsella. Tak w skrócie: jest to owocowy i orzeźwiający trunek, który łączy w sobie smakowitą kompozycję: ginu, świeżo wyciśniętego soku z cytryny, syropu cukrowego, oraz likieru jeżynowego (może być kupny, ale także możesz łatwo przygotować takowy w domu).
Bramble z Crème de Mûre
Do przygotowania Bramble, barmani zazwyczaj posiłkują się francuskim likierem jeżynowym Crème de Mûre, w którego skład (oprócz ekstraktu z owoca) wchodzą: mleczna czekolada, woda różana i odrobina białego pieprzu. Ale w sumie bez problemu sam@ możesz zrobić sobie domowy likier z jeżyn, mieszając owoce z cukrem i destylatem. Wybór należy do Ciebie. Ja osobiście wolę kupny, no ale jak masz ochotę pobawić się w kuchni, wpisz w Google: przepis na likier jeżynowy.
Nasz drink z ginem zazwyczaj serwuje się „on the rocks„, w szkle typu old fashioned, zdobiąc kawałkiem cytryny i jeżynami. Doskonały w gorce lato, przepis na Bramble to prosta i zarazem elegancka opcja dla miłośników ginu, z dodatkiem leśnych nut owocowych. Polecam wszystkim!