Wyjątkowy w smaku, o pięknym wyglądzie, a do tego łatwy w przygotowaniu. Taki właśnie jest Bourbon Sour z Rozmarynem, którego literalnie musisz spróbować.
Głównym komponentem dzisiejszego koktajlu (oprócz burbonu) jest słodki syrop rozmarynowy, który bardzo łatwo można przygotować w domu, łącząc ze sobą: listki rozmarynu, cukier i wodę.
Rozmaryn to krzew o wyjątkowym, bogatym aromacie, szeroko stosowany przede wszystkim w kuchni jako przyprawa do mięs (sam w domu posiadam suszone gałązki w kuchennej szafce). Osobiście nie widzę jednak problemu, aby wykorzystać roślinę do drinków, ponieważ jej aromat dosłownie zwala z nóg, zapewniając niezapomniane doznania 🙂
Jak zrobić syrop z rozmarynu?
Do małego garnka dodaj:
- 100 ml wody
- 100 gr cukru
- 20 gr listków rozmarynu (bez łodygi)
Przygotowanie krok po kroku:
- Dodaj wszystkie składniki do garnka, wstaw go na średni ogień i poczekaj aż woda się zagotuje.
- Następnie gotuj na bardzo małym ogniu (pod przykryciem) przez około 15 minut, raz po raz delikatnie mieszając łyżką.
- Teraz wyłącz ogień i odstaw na około 10 minut, aby nasz syrop nabrał smaku.
- Następnie należy przelać syrop do butelki, posiłkując się przy tym sitkiem.
- Syrop rozmarynowy można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Rozmarynowy Bourbon Sour
Wracając do naszego przepisu na Bourbon Sour z rozmarynem, poniżej przedstawiam formułę:
Składniki:
- 2,5 uncji (75 ml) burbon lub whisky
- 1,5 uncji (45 ml) soku z cytryny
- 1 uncja (30 ml) syropu rozmarynowego
- 1 biało jajka (opcjonalnie)
- lód
- gałązka rozmarynu do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Włóż kolka kostek lodu do szejkera barmańskiego
- Teraz dodaj burbon, sok z cytryny, syrop rozmarynowy i opcjonalnie białko jajka.
- Wstrząśnij energicznie przez około 10-15 sekund.
- Przelej koktajl do wcześnie schłodzonej szklanki (bez lodu).
- Jako dekorację, dodaj gałązkę rozmarynu. Gotowe 🙂
Inne artykuły i przepisy: