Drink Blue Hawaii powstał w Honolulu. W 1957 r. przedstawiciel handlowy holenderskiego gorzelnika Bols poprosił legendarnego barmana Harry’ego Yee o stworzenie drinka z Blue Curaçao – likierem wytwarzanym z suszonej skórki owoców cytrusowych Laraha pochodzącym z Karaibów.
Po eksperymentowaniu z kilkoma wariacjami barman uznał, że najlepszą będzie koktajl składający się z rumu, wódki, niebieskiego curaçao, ananasa, soku z limonki i syropu cukrowego. Do dziś drink rozpoznawany jest ze względu na swój charakterystyczny niebieski kolor, kawałek ananasowa na brzegu szklanki i koktajlową parasolkę.
Egzotyczny Blue Hawaiian
Hawaje kojarzą się z kwiatowymi naszyjnikami, lazurową wodą, ciepłym zefirem, piaszczystymi plażami, a także delikatnymi, słodkimi drinkami o fantazyjnym wyglądzie oraz smaku. W ten oto klimat idealnie wpisuje się koktajl Blue Hawaii. Napitek ten jest dosć spokrewniony z Pina Coladą, ale niesie z sobą dodatkowe wrażenia smakowe. Często pije się go w hotelowych basenach lub podczas imprez tematycznych, dlatego powszechnie jest też nazywany Swimming Pool Drink.
Zanim przejdę do przepisu dodam, że “Niebieski Hawaiian” jest ściśle związanym z hawajskim stanem Aloha, A swoje imie zawdzięcza słynnemy filmowi z Elvisem Presleyem z 1961 roku o takiej samej nazwie.
Składniki:
• 20 ml białego rumu, • 20 ml wódki, • 15 ml Blue Curaçao, • 120 ml soku ananasowego, • 15 ml soku z limonki • 15 ml syropu cukrowego, • plaster ananasa do ozdoby (opcjonalnie) • lód
Blue Hawaii – Przygotowanie:
Rum, wódkę, niebieski likier, sok ananasowy, z limonki, oraz syrop cukrowy umieszczamy w shakerze barmałskim wraz z lodem.
Wszystko to dokładnie mieszamy potrząsając shakerem.
Następnie do wysokiej szklanki wypełnionej lodem wlewamy otrzymany koktajl.
Całość dekorujemy plastrem ananasa, umieszczając go na krawędzi szklanki. Dodatkową dekoracją może być koktajlowa parasolka. Gotowe!