Czy Ty też (podobnie do mnie) lubisz eksperymentować z alkoholami i tworzyć nowe smaczne koktajle? Jeśli tak, to świetnie trafiłeś, bo tak się składa, że nasz kolejny bohater: Blue Bayou powstał właśnie w taki sposób.
Dzisiejszy koktajl to wybuchowa mieszanka wódki, z kawałkami ananasa i z sokiem grejpfrutowym. Ponadto, jego niebieski wygląd to zasługa Blue Curacao – likier, którego z kolei dość często używa się do przygotowywania trunków alkoholowych. A jeśli lubisz kwaskowo-gorzki smak grejpfrutu, to mam dla Ciebie świetną wiadomość. Kilka tygodni temu na tym blogu, wrzuciłem przepis na Grejpfrutową Margaritę. Gorąco polecam! A dzisiaj podzielę się z Tobą przepisem na koktajl jeszcze bardziej wybuchowy!
Mrożony Blue Bayou
Blue Bayou wyróżnia się z tłumu chociażby dlatego, że serwuje się go w formie mrożonej z kruszonym lodem (podobnie jak Truskawkową Daikiri) . Mimo atrakcyjnej prezentacji, nie należy on do najmocniejszych drinków. Powiedziałbym, że wręcz przeciwnie. Jest to koktajl orzeźwiający, idealny na letnie upały, którym dość ciężko się upić 😉 Ostatnie słowo należy jednak do Ciebie, drogi czytelniku. Jeśli lubisz mocne koktajle, zawsze możesz zmodyfikować nieco mój przepis na Blue Bayou i dodać więcej wódki.
Poniżej przedstawiam Ci jak dosłownie w kilka minut przygotować ten atrakcyjny koktajl, dodając po prostu wszystkie składniki do blendera i miksując. Na koniec dodam, że w mojej opinii Blue Bayou najlepiej prezentuje się z małych kieliszkach od Margarity, i właśnie w nich powinno się go serwować. A teraz zapraszam do zapoznania się z przepisem.
Składniki na 2 małe drinki:
– 2.5 uncje (75 ml) polskiej wódki
– 2 uncja (60 ml) Blue Curacao
– 2 krążki świeżego ananasa
– 3 uncje (90 ml) soku z grejpfruta
– 1 filiżanka kruszonego lodu
– dodatkowy krążek ananasa, bądź grejpfruta do dekoracji
Przygotowanie:
- Do blendera dodaj wszystkie składniki po kolei: wódkę, sok z grejpfruta, kawałki ananasa, Blue Curacao i lód.
- Miksuj przez około 1 minuty aż do uzyskania jednolitej masy.
- Rozlej do schłodzonych kieliszków.
- Udekoruj plasterkiem ananasa, lub grejpfruta.
Inne przepisy i artykuły, które też mogą Cię zainteresować: