Wiele opowieści o koktajlu Biała Dama (White Lady) sugerują, że ów trunek odziedziczył swoją nazwę po sławnej powieściopisarce i zarazem tancerce – Zeldzie Fitzgerald.
Stworzona w 1930 roku przez słynnego barmana Harry’ego Craddocka Biała Dama, to podobnie jak chociażby Whisky Sour, kolejny drink z rodziny „kwaskowych„. Dominującym destylatem jest tutaj gin, którego smak doskonale uzupełnia francuskie triple sec – Cointreau.
Biała dama z filmu Flip i Flap
Koktajl jest bardzo popularny zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych, będąc jednocześnie ulubionym trunkiem bohaterów słynnego serialu z lat 30 zeszłego stulecia o pamiętnej nazwie „Flip i Flap” (link).
Oryginalny przepis na White Lady z 1930 roku nie zawierał białka kurzego. Z biegiem czasu jednak, receptura ewoluowała i dziś zdecydowana większość barmanów na świecie dodaje ten ekstra składnik do drinka. Ja również polecam takie rozwiązanie, ponieważ jajko gwarantuje estetycznie wyglądający wygląd i idealnie gładką piankę.
Składniki:
- 1,7 uncji (50 ml) dry gin
- 0.5 oz (15 ml) Cointreau
- 30 ml soku z cytryny
- 20 ml cukru w płynie
- 1 białko jajka
- starta skórka z cytryny
Przygotowanie:
- Dodaj wszystkie składniki (oprócz skórki) do shakera, wraz z kilkoma kostkami lodu.
- Wstrząsaj energicznie przez 15-20 sekund.
- Przelej odcedzając drink do schłodzonego kieliszka, lub szklanki.
- Udekoruj startą skórką cytrynową.
Przeczytaj także: