Witam! Dzisiaj zaprezentuję przepis na warstwowy shot B52, a na końcu go podpalę… Zapraszam.
Nie będę ukrywał, że ten tajemniczy z nazwy drink jest jednym z moich ulubionych, przede wszystkim ze względu na jego przyciągającą aparycję. Przygotowuje się go z dobrze nam już znanych alkoholi: Baileys, Kahlua i Triple Sec. Cała zabawa polega na tym, aby tak nalewać powyższe alkohole, by ich ze sobą nie wymieszać. W ten sposób powstanie 3 warstwowy shot B52 o wybornym smaku.
3 Warstwowy shot B52
Przyznam się bez bicia, że jest trochę pracy z B-52 i często gęsto przy pierwszych podejściach, napitek po prostu nie wychodzi (warstwy się zlewają). Dlatego też, należy bardzo ostrożnie łączyć wszystkie alkohole w takiej oto kolejności: Kahlua, Baileys i Cointreau. W szczególności ten ostatni potrafi nieźle zamieszać i z łatwością popsuć całą radochę podczas tworzenia warstwowych shotów. Także pamiętaj o użyciu łyżeczki. A jeśli trzęsą Ci się ręce, ktoś inny powinien wziąć się za jego przygotowanie. 😉
Składniki:
1/3 likier Kahlua
1/3 krem Baileys
1/3 Cointreau (Triple Sec)
Przygotowanie:
Pierwszy krok jest prosty. Na dno kieliszka wlej alkohol kawowy Kahlua.
Teraz weź w rękę tyżeczkę, bądź łyżkę barmańską i przy jej użyciu powoli dodaj Baileys, jednocześnie uważając, aby obydwie warstwy się nie zmieszały.
Na koniec ostrożnie i przy użyciu łyżeczki, uzupełnij Triple Sec i gotowe.
Opcjonalnie, nasz B52 shot możesz podpalić zapalniczką i przy użyciu słomki od razu wypić. Na zdrowie 🙂