Jedyne w swoim rodzaju – Mojito Arbuzowe które jednocześnie orzeźwia i zaspokaja pragnienie. Myślę, że arbuz to owoc typowo letni, który bez dwóch zdań idealnie nadaje się jako składnik do koktajli.
Każdy z nas bardzo dobrze zna i lubi klasyczne mojito, prawda? Dlaczego zatem nie spróbować innej wersji tego znanego drinka z rumem? Chodzi mi o wersję arbuzową 🙂 Myślę, że każdemu z nas czasami przychodzi eksperymentować w kuchni nie tylko z potrawami, ale także z napojami alkoholowymi, a zatem do dzieła!
Sposób przygotowania arbuzowego mohito jest proste i w zasadzie nie różni się od klasycznego przepisu. Tak jak w większości trunków na moim blogu, również i dzisiejszy bohater nie wymaga żadnych ekskluzywnych składników. Mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu przepis na mojito arbuzowe i że zachęcę Cię do jego przygotowania 🙂
Składniki:
– 2 uncje (60 ml) białego rumu
– 8 listek świeżej mięty
– 2 łyżeczki cukru
– połówka limonki
– 2-3 szklanki arbuza pokrojonego na kawałki
– kruszony lód
– woda gazowana
Przygotowanie:
- Wrzuć posiekany arbuz do blendera i zmiksuj. Następnie odcedź z niego sok.
- Do szklanki dodaj cukier, listki mięty i limonkę pokrojoną na kawałki.
- Używając moździerza barmańskiego delikatnie naciskaj, aby mięta, cukier i limonka uwolniły swoje soki i aromat.
- Dodaj kruszony lód do połowy szklanki i zamieszaj łyżką barmańską.
- Dodaj biały rum i poprzednio wyciśnięty sok z arbuza i zamieszaj jeszcze raz.
- Na koniec dopełnij koktajl naturalną wodą gazowaną.
- Ozdób gałązką mięty lub kawałkiem arbuza.
Inne przepisy, które też mogą Cię zainteresować: