Mojito Arbuzowe

Strona główna » Blog » Mojito Arbuzowe


Jedyne w swoim rodzaju – Mojito Arbuzowe które jednocześnie orzeźwia i zaspokaja pragnienie. Myślę, że arbuz to owoc typowo letni, który bez dwóch zdań idealnie nadaje się jako składnik do koktajli.

mojito arbuzowe

Każdy z nas bardzo dobrze zna i lubi klasyczne mojito, prawda? Dlaczego zatem nie spróbować innej wersji tego znanego drinka z rumem? Chodzi mi o wersję arbuzową 🙂 Myślę, że każdemu z nas czasami przychodzi eksperymentować w kuchni nie tylko z potrawami, ale także z napojami alkoholowymi, a zatem do dzieła!

Sposób przygotowania arbuzowego mohito jest proste i w zasadzie nie różni się od klasycznego przepisu. Tak jak w większości trunków na moim blogu, również i dzisiejszy bohater nie wymaga żadnych ekskluzywnych składników. Mam nadzieję, że przypadnie Ci do gustu przepis na mojito arbuzowe i że zachęcę Cię do jego przygotowania 🙂

Składniki:

– 2 uncje (60 ml) białego rumu
– 8 listek świeżej mięty
– 2 łyżeczki cukru

– połówka limonki
– 2-3 szklanki arbuza pokrojonego na kawałki
– kruszony lód
– woda gazowana

Przygotowanie:

  1. Wrzuć posiekany arbuz do blendera i zmiksuj. Następnie odcedź z niego sok.
  2. Do szklanki dodaj cukier, listki mięty i limonkę pokrojoną na kawałki.
  3. Używając moździerza barmańskiego delikatnie naciskaj, aby mięta, cukier i limonka uwolniły swoje soki i aromat.
  4. Dodaj kruszony lód do połowy szklanki i zamieszaj łyżką barmańską.
  5. Dodaj biały rum i poprzednio wyciśnięty sok z arbuza i zamieszaj jeszcze raz.
  6. Na koniec dopełnij koktajl naturalną wodą gazowaną.
  7. Ozdób gałązką mięty lub kawałkiem arbuza.

Inne przepisy, które też mogą Cię zainteresować:

Old Fashioned

Podsumowanie:
recipe image
Nazwa drinka:
Mojito Arbuzowe
Imię autora:
Opublikowany w dniu:
Czas przygotowania:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *